Mnogi stočarsku industriju smatraju nepotrebnim zlom
Većina mesa koje će ljudi konzumirati 2040. godine neće dolaziti od životinja koje se uzgajaju za klanje i dobivanje mesa, objavljeno je u izvješću koje predviđa da će 60 posto “mesa” biti uzgojenu u velikim tankovima ili će biti zamijenjeno proizvodima na bazi biljaka, koji će izgledati i imati okus kao meso.
Izvješće koje je objavila globalna konzultantska tvrtka AT Kearney naglašava teške posljedice koje tradicionalna proizvodnja mesa ima na okoliš, kao i brigu ljudi oko dobrobiti životinja u industrijskom uzgoju.
“Mnogi stočarsku industriju smatraju nepotrebnim zlom. S prednostima novih veganskih zamjena za meso naspram konvencionalno proizvedenog mesa, samo je pitanje vremena kada će nove metode preuzeti veliki dio tržišta”, stoji u objavljenom izvješću.
Kod konvencionalnog industrijskog uzgoja životinja uzgoji se na milijarde životinja i zaradi više od 785 milijardi funti na godinu. Međutim, brojne studije su u posljednje vrijeme pokazale koliko je štetan utjecaj ove industrije na okoliš – od štetnih emisija do uništavanja prirodnih staništa životinja te zagađenja rijeka i oceana.
Do 2040. godine 35 posto mesa bit će kultivirano meso, dok će oko 25 posto biti veganske zamjene
Neke tvrtke koriste sastojke dobivene od biljaka kako bi stvorile zamjenu za jaja, burgere i druge proizvode, piše Guardian i ističe kako taj dio industrije brzo raste. Tvrtka AT Kearney procjenjuje kako je u takve veganske proizvode uloženo oko milijardu dolara te da u ta područja ulažu i tvrtke koje su dominantne na konvencionalnom tržištu mesa.
Neke tvrtke rade na proizvodnji stanica mesa, odnosno kultiviranju, kako bi proizvele meso bez da se moraju uzgajati i ubijati životinje. Takav proizvod još nije došao do krajnjih korisnika, ali AT Kearney predviđa da će takvo meso dugoročno biti dominantnije jer ono približnije pruža okus mesa dobivenog iz klasičnog uzgoja nego alternative dobivene iz biljaka.
“Promjena prema fleksetarijanstvu, vegetarijanstvu i veganstvu je neporeciva. Brojni korisnici smanjuju konzumaciju mesa jer su postali osvješteniji kad je u pitanju okoliš i dobrobit životinja”, poručio je partner u AT Kearneyju, Carsten Gerhardt.
Izvješće također procjenjuje kako će do 2040. godine 35 posto mesa biti kultivirano meso, dok će oko 25 posto biti veganske zamjene za meso, čime se želi naglasiti velika učinkovitost alternativa konvencionalnom načinu dobivanja mesa.