U hrvatskim školama bit će dostupno sve više zdravih namirnica

zdrava hrana, školska prehrana
Pixabay
Projekt Školska shema potiče zdrave prehrambene navike učenika i konzumaciju lokalno uzgojene hrane

Od ove školske godine učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj dobivat će mnogo raznovrsnije voće i povrće u školskim obrocima. Na meniju će se tako naći marelice, trešnje, dunje, bobičasto voće, agrumi, repa, celer i dr., kao i mlijeko bez laktoze. Novitetima se proširuje trenutna ponuda u kojoj se nalaze breskve, nektarine, šljive, jabuke, kruške, mrkva i rajčica, piše Jutarnji.

Lista prihvatljivih proizvoda proširena je u sklopu projekta Školska shema. Ministarstvo poljoprivrede istaknulo je da projekt ima i edukativni karakter; osim besplatnih zdravih obroka, učenici će imati priliku posjetiti lokalne proizvođače hrane.

Projekt koji potiče zdravu prehranu zasad je dobro prihvaćen u školama. Nakon uvođenja besplatnog voća u škole 2013. godine, priključilo se 720 škola sa 140.00 učenika. U međuvremenu je broj dobavljača voća povećan s 15 na čak 104 u prošloj školskoj godini. Dosad su se zdrave namirnice dijelile 401.000 učenika u 1060 škola, a za projekt je izdvojeno 2,5 milijuna eura.

Osim poticanja zdravih prehrambenih navika, projektom se nastoji potaknuti djecu da konzumiraju lokalno uzgojenu hranu. Istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazalo je da djeca konzumiraju sve manje voća i povrća što su starija, pa se projektom namjerava povećati udio potrošnje voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani učenika za pet posto do školske godine 2022./2023.