U Britaniji legalizirana upotreba kanabisa u medicinske svrhe

kanabis, marihuana, medicinska marihuana
Pixabay
Upotreba preparata od kanabisa koji nisu medicinske prirode i dalje će biti smatrana kaznenim djelom

Liječnici u Velikoj Britaniji već od ove jeseni moći će zakonito propisivati medicinsku marihuanu, piše BBC.

Svi preparati od kanabisa koji budu odgovarali propisanim standardima kvalitete i sigurnosti bit će legalizirani za primjenu u izvanrednim slučajevima, tj. za pacijente s ‘posebnim kliničkim potrebama’, rekao je britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid.

Odluka o legalizaciji medicinske marihuane uslijedila je nakon što su u javnosti odjeknuli slučajevi djece koja boluju od rijetkih oblika epilepsije, a uskraćen im je pristup ulju kanabisa koje pomaže smanjiti broj epileptičnih napadaja. Majka Billyja Caldwella, jednog od oboljelih dječaka, zaključila je da će njezin sin sad konačno imati normalan život; sve zbog “jednostavne mogućnosti da dnevno konzumira nekoliko kapi lijeka koji je dugo bio negativno predstavljan, a zapravo je potpuno djelotvoran i prirodan”.

Uporaba preparata od kanabisa koji nisu medicinske prirode i dalje će biti smatrana kaznenim djelom. Ministar je naglasio da odluka o legalizaciji u posebnim medicinskim slučajevima nipošto nije prvi korak prema legalizaciji marihuane za rekreativnu uporabu.