Superhrana – vrhunska nutritivna potpora za Vaš organizam

superhrana
Foto: publicdomainpictures.net

‘Super’ hrana ne leti po zraku i ne spašava ljude poput supermena. Ali ona vas itekako može spasiti ako je u pitanju liječenje ili prevencija bolesti, zato što pruža organizmu vrhunsku nutritivnu potporu. Pojam ‘superhrana‘ odnosi se na namirnice, koje imaju izuzetno visoki nivo fitonutrijenata.

Fitonutrijenti su članovi obitelji antioksidansa, čelnici borbe protiv slobodnih radikala – molekula kisika koje imaju ključnu ulogu u bolestima srca, raka, osteoporoze i Alzheimerove bolesti. Najviše fitonutrijenata sadrži voće, povrće i cjelovite žitarice.

Zelena superhrana

Sve zeleno je zdravo, ali zelena superhrana je još bolja! Zelena superhrana ima najveće količine lako probavljivih nutrijenata, vitamina i minerala, koji štite i liječe naše tijelo. Zelene namirnice su iznimno bogate klorofilom – pigmentom, koji daje biljkama njihovu zelenu boju. Molekularna struktura klorofila je vrlo slična strukturi ljudske krvi. Istraživanja su potvrdila, da klorofil povećava proizvodnju crvenih krvnih stanica i opskrbu krvi kisikom.

1. Pšenična trava

Pšenična trava se dobiva klijanjem sjemenki pšenice. Za razliku od pšenice, ne sadrži gluten, poznati alergen. Odlična je za alkalizaciju organizma i izgradnju stanica krvi. Pšenična trava sadrži puno enzima i ima detoksikacijski učinak.

Normalizira rad štitnjače, stimulira metabolizam, poboljšava probavu i potiče mršavljenje.

2. Ječmena trava

Ječmena trava sadrži 11 puta više kalcija, nego kravlje mlijeko, 5 puta više željeza nego špinat i 7 puta više vitamina C nego sok naranče. Sadrži značajne količine vitamina B12, što je vrlo bitno za vegane.

Sok ječmene trave ima anti-virusna svojstva i neutralizira djelovanje toksičnih metala poput žive u krvi.

3. Spirulina

Spirulina je mikro-alga, koja se već odavno uzgaja zbog svojih posebnih svojstava. Narodi Meksika i Afrike konzumiraju spirulinu već nekoliko tisuća godina. Spirulina je jedan od najboljih izvora proteina na zemlji – sadrži čak 70% bjelančevina.

Istraživanja potvrđuju da spirulina pomaže kontrolirati razinu šećera u krvi, tjelesnu težinu i ovisnost o slatkome, zbog čega je hrana broj jedan za dijabetičare i osobe, koje žele smršavjeti.

4. Klorela

Klorela, kao spirulina i afa alga, je bogata proteinima, vitaminima B, C i E i važnim mineralima. Posebice je poznata zbog svog detoksikacijskog učinka –  naime klorela je najbolji izbor za čišćenje organizma od teških metala i toksina.

Osim toga klorela jača imunitet, smanjuje kolesterol i sprečava bolesti krvnih žila.

Voće i orašasti plodovi

Svo voće i orašasti plodovi su zdravi. Puni su vitamina, minerala i antioksidanata. Ali i među njima postoje “super-heroji”, koji pružaju posebne dobrobiti za zdravlje. Antioksidanti, koje sadrži supervoće, pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Slobodni radikali su poput malenih terorista, koji napadaju naše zdravlje. U stvari, oni su uobičajeno prisutni u našem organizmu, ali nema ih previše.

Na žalost, kada smo izloženi radijaciji, onečišćenju, stresu, cigaretnom dimu, nezdravoj prehrani, broj slobodnih radikala se naglo povećava i napada naš imunitet. Zato su tu antioksidanti iz supervoća, koji nas štite od utjecaja slobodnih radikala.

1. Goji bobice

Goji bobice rastu u zaštićenim  dolinama Mongolije i Tibeta. Ove bobice specifičnog slatko-kiselkastog okusa sadrže  500 puta više vitamina C nego naranča. U stvari, goji bobice sadrže više vitamina C nego bilo koja druga namirnica. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B6, sadrže 18 aminokiselina i 21 mineral u tragovima. Goji bobice su jedan od najboljih antioksidanata, zbog čega su idealna hrana za prevenciju starenja i sprečavanje mnogih bolesti.

2. Kakao

Mogli bismo posvetiti cijeli članak, ako ne i cijelu knjigu ovoj namirnici. Međutim, riječ upozorenja – većina kakaa i komercijalne čokolade su proizvedeni prema “Nizozemskoj metodi”, na temperaturi 150 C uz pomoć otapala. Ovaj proces uništava većinu antioksidanata i nutrijenata u kakau.

Pokušajte pronaći sirovi kakao u prahu ili zrnu iz certificiranog organskog uzgoja. Takav kakao nije bio podvrgnut temperaturi većoj od 40 C, zbog čega su u njemu očuvani svi vitamini, minerali i antioksidanti.

3. Maca

Maca prah dobiva se iz korijena biljke Maca, aromatične superhrane podrijetlom iz Perua. U Peruu macu uzgajaju najmanje 2000 godina. Konzumirali su ju vojnici Inka, da bi povećali svoju snagu i izdržljivost. Maca je vrlo hranjiva namirnica, koja se tradicionalno koristila za povećanje imuniteta, vitalnosti, libida i plodnosti.

4. Acai

Acai bobice su već odavno dio dijete naseljenika Amazone. Izgledaju poput ljubičastog grožđa i imaju okus tropskih bobica.

Zahvaljujući visokom sadržaju anthocyanina (pigmenata, koji također možemo pronaći u crvenom vinu), acai bobice su jedan od najjačih antioksidanata u svijetu (102,700 bodova prema ORAC ljestvici). Najbolje je koristiti  acai bobice, koje su spremljene procesom smrznutog sušenja (sušenje proizvoda u smrznutom stanju).

5. Kokos

Mnogi nutricionisti danas smatraju kokos pravim čudom. Mladi kokos je jedan od najboljih prirodnih izvora elektrolita. Elektroliti su ionizirane soli u našim stanicama, koje prenose energiju po cijelom tijelu.

Kokosovo mlijeko je puno bolje piće od komercijalnih sportskih napitaka, koji su puni umjetnog šećera i boja. Molekularna struktura kokosovog mlijeka je identična ljudskoj krvnoj plazmi. Konzumiranje kokosovog mlijeka je poput mini-transfuzije krvi. Ulje kokosa ubrzava metabolizam i pospješuje sagorijevanje kalorija, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje.

6. Noni

Ljekovita svojstva ovog voća poznata su stanovnicima Polinezije već preko 1500 godina. Nedavna istraživanja potvrđuju, da ovo voće ima zaprepašćujuća anti-bakterijska svojstva. Osim toga, Noni posjeduje anti-tumorska i anti-upalna svojstva, učinkovito smanjuje bol, regenerira stanice i jača imunitet.

Noni sadrži cijelu paletu vitamina, minerala, enzima i fitonutrijenata. Mnogi vjeruju, da upravo oni daju Noniju njegovu ljekovitu moć.

Izvor: alternativa-za-vas