Studija s Harvarda: Na dugovječnost najviše utječe životna sreća

zdravo starenje, dugovječnost
Foto: Pixabay
Studija u trajanju od čak 80 godina potvrdila je da dugovječnosti i sretnijem životu doprinose podrška i prihvaćanje okoline i zajednice

Studija se počela provoditi još 1938. godine na Harvardu, a njezin cilj je bio utvrditi što utječe na sretniji i zdraviji život te kako mladenačka iskustva utječu na zdravlje i starenje kasnije.

Broj ispitanika i sudionika se tijekom godina istraživanja povećao s početnih 268 na ukupnih 1300 ispitanika.

Istraživači su godinama proučavali zdravstvena stanja sudionika i njihove živote u širem kontekstu, a rezultati su pokazali da naši odnosi i koliko smo sretni s njima imaju snažan utjecaj na naše zdravlje.

“Briga o vašem tijelu je važna, ali briga o vašim odnosima također je oblik brige o sebi”, poručuje direktor istraživanja, psihijatar u Massachusetts General Hospital te profesor psihijatrije na Harvard Medical School Robert Waldinger.

Studija zaključuje da ljude tijekom života sretnima čine bliski odnosi, više nego slava i novac. Veze s bliskim ljudima štite nas od nezadovoljstva životom, pomažu odgađanju fizičkog i mentalnog starenja. Osim toga bolji su prediktori dugog i sretnog života nego društvene klase, IQ pa čak i geni.

Faktori koji utječu na zdravo starenje

Istraživanje je također potvrdilo da zadovoljstvo u bračnoj zajednici ima zaštitni učinak na mentalno zdravlje ljudi. Osobe u dobi od 80 godina koje su istaknule da su zadovoljne u braku navele su da njihovo neraspoloženje nije pogoršano čak ni u danima kad osjećaju fizičku bol. Oni u nesretnim brakovima intenzivnije osjećaju fizičku i psihičku bol.

“Samoća ubija, ona je snažna i opasna baš kao i nikotin ili alkohol”, istaknuo je Waldinger.

U ovom harvardskom istraživanju sudjelovao je i psihijatar George Vaillant, a on je izdvojio šest faktora koji utječu na zdravo starenje:

  1. Fizička aktivnost
  2. Izbjegavanje alkohola i nikotina
  3. Postojanje mehanizama borbe protiv životnih uspona i padova
  4. Zdrava tjelesna težina
  5. Stabilan brak
  6. Obrazovanje

“Kada je studija pokrenuta nitko nije mario za empatiju ili veze s okolinom, no sada je jasno: Za sretno starenje su ključni faktor upravo naše veze s okolinom”, naglasio je Vaillant.

Izvor: Fitness.hr