Što se događa s tijelom ako preskačemo doručak

doručak u krevetu
Foto: Pexels/Pixabay
Redoviti doručak usporava aterosklerozu i poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Bezbroj puta smo mogli čuti kako je doručak najvažniji obrok u danu, a rezultati nedavno provede studije pokazali su da preskakanje doručka povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Američki znanstvenici su tijekom istraživanja pratili 6550 sudionika u dobi od 65 do 75 godina. Gotovo 60 posto sudionika odgovorilo je da doručkuje svaki dan, četvrtina da doručkuje povremeno, a 16 posto rijetko ili nikada.

Sve osobe su na početku istraživanja bile zdrave, a tijekom praćenja koje je trajalo 17 godina zabilježeno je oko 2.318 smrtnih slučajeva – njih 619 bilo je uzrokovano kardiovaskularnim bolestima.

Kod osoba koje nikada nisu doručkovale primijećena je veća vjerojatnost od razvoja pretilosti i visokog kolesterola.

U usporedbi s onima koji su svakodnevno doručkovali, kod onih koji su preskakali ovaj obrok zabilježen je 87 posto veći rizik od preuranjene smrti od bilo koje kardiovaskularne bolesti. Također, kod osoba koje su preskakale doručak zabilježen je 59 posto veći rizik od razvoja srčanih bolesti i trostruko veći rizik od moždanog udara.

“Mnoge prijašnje studije pokazale su da je preskakanje doručka povezano i s većim rizikom od razvoja dijabetesa, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola”, rekao je glavni autor studije dr. Wei Bao, docent epidemiologije na Sveučilištu u Iowi.

Bao je dodao kako njihova studija upućuje na to da bi doručak mogao biti vrlo jednostavan način za promicanje kardiovaskularnog zdravlja te da redoviti doručak usporava aterosklerozu i poboljšava kardiovaskularno zdravlje.

Izvor: The New York Times