Šest razloga za poći u zimsku šetnju

hodanje, zimsko hodanje, zdrave navike
Foto: Pixabay/TanteTati

Zima i hladnoća koju ona nosi sa sobom često nam posluže kao dobro opravdanje da se zatvorimo u kuću i slobodno vrijeme provodimo na kauču, ali svježi zrak i hodanje korisni su za zdravlje i raspoloženje.

Prije nego što krenemo pisati o koristima koje vam donosi zimsko hodanje, važno je naglasiti da se za njega morate dobro pripremiti.

Potrebno se obući slojevito kako biste se mogli prilagođavati ovisno o tome je li vam u određenom trenutku vruće ili hladno, poželjno je da gornji sloj odjeće bude otporan na vjetar i vodu. Nemojte zaboraviti ni rukavice, kapu i šal.

Osim toga, pokušajte pronaći društvo koje će vas motivirati da šetnje postanu redovna aktivnost.

A sada o tome koje nam koristi donosi zimsko hodanje:

1. Zdravo je, jeftino i diže nas s kauča

Hodanje nije zahtjevno i ne košta nas ništa, a znanstvenici su otkrili cijeli niz prednosti koje nam pruža samo 150 minuta fizičke aktivnosti tjedno.

Sjedilački način, s druge strane, sa sobom nosi cijeli niz negativnih posljedica: povećava rizik od srčanog udara, dovodi do slabljenja cirkulacije, pretilosti, gubitka mišićne mase itd.

2. Sagorijeva kalorije

Tijelo na nižim temperaturama mora napornije raditi kako bi ostalo zagrijano, pa hodanje zimi pomaže da sagorimo više kalorija. Jedna studija je pokazala da vrijeme provedeno na niskim temperaturama može povećati potrošnju kalorija do 30 posto.

3. Usvajamo zdrave navike

Od vježbanja u teretani ćete možda brzo odustati, ali hodanje je aktivnost uz koju se lakše stvaraju zdrave navike. Dok šetamo, istovremeno uživamo u prirodi i svježem zraku, a broj prijeđenih koraka i potrošenih kalorija samo raste.

Postoje i brojne aplikacije za praćenje aktivnosti i brojanje kalorija, a kada imate uvid u rezultate, motivacija i želja da nastavite s aktivnošću će porasti.

4. Produžava život

Studija provedena na sveučilištu Cambridge pokazala je da 20 minuta brzog hodanja svaki dan značajno smanjuje šanse za prijevremenu smrt. Kako biste poboljšali vlastito zdravlje i produljili život, dovoljno je i skromno povećanje tjelesne aktivnosti.

5. Potiče proizvodnju vitamina D

Zimski mjeseci često znaju biti tmurni, ali se dogodi i da bude sunčanih dana. Samo 15 minuta na suncu, dva do tri puta tjedno, dovoljno je za proizvodnju vitamina D koji je, između ostalog, važan i za jake kosti.

6. Potiče na druženje

Hodanje je društvena aktivnost pa je šetnja na svježem zimskom zraku idealan način za druženje s prijateljima. U slučaju da ipak šetate sami, putem ćete sigurno sresti nekog od susjeda ili poznanika s kojima možete popričati.

Izvor: Zadovoljna