Sastojak crnog vina pomaže u snižavanju krvnog tlaka

crno vino
Foto: WolfBlur/Pixabay
Molekula poznata kao resveratrol spoj je koji nastaje u koži određenih vrsta voća kao obrana od insekata, bakterija i gljivica, a najprisutniji je u grožđu i crnom vinu

Nedavna studija koju su proveli istraživači Britanske zaklade za srce (BHF), objavljena u časopisu Circulation, otkrila je da molekula pronađena u crnom vinu može sniziti krvni tlak, što bi moglo pomoći znanstvenicima u borbi protiv bolesti srca i krvnih žila.

Ako se ne liječi, visoki krvni tlak može značajno povećati rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, kao i od moždanog i srčanog udara. Također je povezan i s povećanim rizikom od vaskularne demencije.

Molekula poznata kao resveratrol spoj je koji nastaje u koži određenih vrsta voća kao obrana od insekata, bakterija i gljivica, a najprisutniji je u grožđu i crnom vinu. U eksperimentima provedenima nad miševima pokazao se učinkovitim u snižavanju krvnog tlaka.

Objavljeni nalazi sugeriraju kako bi resveratrol mogao pomoći u razvoju novih lijekova namijenjenih tretiranju visokog krvnog tlaka.

“Polako shvaćamo da oksidanti nisu uvijek loši. Naše istraživanje pokazalo je da molekula koja se smatra antioksidantom pokazuje svoje blagotvorne učinke kroz oksidaciju. Naš rad bi mogao postaviti temelje za kemijsko mijenjanje resveratrola kako bi se poboljšao njegov učinak ili dizajniranje novih, jačih lijekova”, rekao je voditelj studije dr. Joseph Burgoyne.

Profesor molekularne kardiologije Metin Avkiran upozorava da ovi rezultati nisu razlog da odmah posegnemo za bocom vina jer da bismo unijeli potrebnu količinu resveratrola, trebali bi svakodnevno piti ogromne količine crnog vina, što nije moguće niti je preporučljivo.

“Prava vrijednost ove studije je otkrivanje iznenađujućeg načina na koji resveratrol djeluje, a time i mogućnosti za otkrivanjem novih lijekova za krvni tlak koji djeluju na sličan način. Nalazi nas dovode korak bliže rješavanju ovog ‘tihog ubojice’ koji ljude izlaže riziku od moždanog ili srčanog udara”, izjavio je Avkiran.

Iako je moguće kupiti dodatke resveratrola, vođenje zdravog načina života, uravnotežena prehrana i uzimanje lijekova koje vam je propisao liječnik najbolji su način da kontrolirate krvni tlak, istaknuo je ovaj profesor molekularne kardiologije.

Izvor: King’s College London