Recept za brze, zdrave i ukusne tortilje!

tortilje s piletinom, zdrave tortilje
Foto: Pixabay
Tortilje su odličan izbor za malo drugačiji obrok i s njima jednostavno ne možete pogriješiti

Tortilje su jedno od najjednostavnijih jela za pripremu i mnogima su najdraži obrok. Možemo ih pripremati na bezbroj načina jer gotovo da nema ograničenja kad su u pitanju sastojci za punjenje.

Iako možete kupiti već gotove tortilje, bolja opcija je da ih sami pripremite jer je proces brz i jednostavan, a u tom slučaju možete kontrolirati i sastojke. Ako želite sami napraviti tortilje, bit će vam potrebno sljedeće:

  • 170 g glatkog brašna
  • 120 g kukuruznog brašna
  • žličica soli
  • 250 ml vode

Priprema

Kukuruzno i glatko brašno pomiješajte u većoj posudi. U sredini napravite udubljenje u koje ćete postupno dodavati toplu vodu. Miješajte smjesu sve dok ne dobijete čvrsto tijesto. Tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne omekša, a nakon toga ga razdijelite na loptice.

Loptice razvaljajte tanko pa ih stavite peći u zagrijanu tavu bez masnoće. Svaku stranu je potrebno peći oko pola minute, odnosno dok se rubovi ne krenu savijati.

Kad je punjenje u pitanju, tu zaista možete pustiti mašti na volju, a mi vam u nastavku donosimo prijedlog za klasične tortilje s piletinom te tortilje s mljevenim mesom.

Klasične tortilje s piletinom

Sastojci (za 4 tortilje)

  • 400 g pilećih prsa
  • nekoliko tamnih maslina
  • češnjak
  • 1 rajčica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • bosiljak
  • origano
  • 250 g feta sira
  • malo soli

Priprema

Piletinu narežite na kockice i ispecite na tavi. Usitnjeni češnjak pomiješajte s maslinovim uljem, origanom i bosiljkom. Rajčicu narežite na sitnije komade. Feta sir rasporedite po polovice tortilje, dodajte piletinu, rajčicu i prelijte maslinovim uljem sa začinima. Na kraju dodajte narezane masline i umotajte tortilju.

Tortilje s mljevenim mesom

Sastojci (za 4 tortilje)

  • 400 g mljevenog goveđeg mesa
  • glavica luka
  • 1 rajčica
  • 5 žlica posnog sira
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • nekoliko listova zelene salate
  • sol, papar i ostali začini po želji

Priprema

Na tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sitno nasjeckan luk. Nakon što luk poprimi zlatnožutu boju, dodajte govedinu i začine. Kad je meso gotovo, izvadite ga u posudu i ostavite da se malo ohladi pa mu zatim dodajte posni sir.

Na svaku tortilju stavite list salate, dio smjese s mesom i sirom i rajčicu narezanu na ploške pa dobro umotajte tortilju.