Tortilje su odličan izbor za malo drugačiji obrok i s njima jednostavno ne možete pogriješiti
Tortilje su jedno od najjednostavnijih jela za pripremu i mnogima su najdraži obrok. Možemo ih pripremati na bezbroj načina jer gotovo da nema ograničenja kad su u pitanju sastojci za punjenje.
Iako možete kupiti već gotove tortilje, bolja opcija je da ih sami pripremite jer je proces brz i jednostavan, a u tom slučaju možete kontrolirati i sastojke. Ako želite sami napraviti tortilje, bit će vam potrebno sljedeće:
- 170 g glatkog brašna
- 120 g kukuruznog brašna
- žličica soli
- 250 ml vode
Priprema
Kukuruzno i glatko brašno pomiješajte u većoj posudi. U sredini napravite udubljenje u koje ćete postupno dodavati toplu vodu. Miješajte smjesu sve dok ne dobijete čvrsto tijesto. Tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne omekša, a nakon toga ga razdijelite na loptice.
Loptice razvaljajte tanko pa ih stavite peći u zagrijanu tavu bez masnoće. Svaku stranu je potrebno peći oko pola minute, odnosno dok se rubovi ne krenu savijati.
Kad je punjenje u pitanju, tu zaista možete pustiti mašti na volju, a mi vam u nastavku donosimo prijedlog za klasične tortilje s piletinom te tortilje s mljevenim mesom.
Klasične tortilje s piletinom
Sastojci (za 4 tortilje)
- 400 g pilećih prsa
- nekoliko tamnih maslina
- češnjak
- 1 rajčica
- 2 žlice maslinovog ulja
- bosiljak
- origano
- 250 g feta sira
- malo soli
Priprema
Piletinu narežite na kockice i ispecite na tavi. Usitnjeni češnjak pomiješajte s maslinovim uljem, origanom i bosiljkom. Rajčicu narežite na sitnije komade. Feta sir rasporedite po polovice tortilje, dodajte piletinu, rajčicu i prelijte maslinovim uljem sa začinima. Na kraju dodajte narezane masline i umotajte tortilju.
Tortilje s mljevenim mesom
Sastojci (za 4 tortilje)
- 400 g mljevenog goveđeg mesa
- glavica luka
- 1 rajčica
- 5 žlica posnog sira
- 2 žlice maslinovog ulja
- nekoliko listova zelene salate
- sol, papar i ostali začini po želji
Priprema
Na tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sitno nasjeckan luk. Nakon što luk poprimi zlatnožutu boju, dodajte govedinu i začine. Kad je meso gotovo, izvadite ga u posudu i ostavite da se malo ohladi pa mu zatim dodajte posni sir.
Na svaku tortilju stavite list salate, dio smjese s mesom i sirom i rajčicu narezanu na ploške pa dobro umotajte tortilju.