Porast broja novozaraženih HIV-om u istočnoj Europi, smanjenje na Zapadu

HIV, istraživanje, virus
Pixabay
Tijekom prošle godine u zemljama istočne Europe evidentirano je više od 130.000 novih slučajeva zaraze HIV-om, što je najviša stopa dosad u toj regiji, a u zapadnoj Europi broj novih slučajeva se smanjio, podaci su Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

U zemljama Europske unije i Europskoga gospodarskog prostora tijekom 2017. godine evidentiran je manji broj novozaraženih HIV-om, no u izvješću se ističe da je to uglavnom posljedica smanjenja broja novozaraženih od 20 posto u odnosu na 2015. među homoseksualcima.

U Europi je virusom HIV-a zaraženo oko 160.000 osoba, podaci su ECDC-a i regionalne podružnice Svjetske zdravstvene organizacije.

“Teško je govoriti o dobrim vijestima kada ponovno imamo godinu s neprihvatljivo velikim brojem novozaraženih”, rekla je ravnateljica regionalnog ureda WHO-a Zsuzsanna Jakab. Podsjetila je da je u svijetu danas HIV-om zaraženo 37 milijuna ljudi.

Pozvala je vlade i zdravstvene radnike da ozbiljno shvate ove podatke.

Europsku regiju WHO-a čine 53 zemlje, a u njima živi oko 900 milijuna ljudi. Oko 508 milijuna ih živi u 28 zemalja članica EU-a plus Island, Liechtenstein i Norveška.

U zajedničkom izvještaju stoji da je jedan od razloga perzistencije HIV-a u europskim državama to što se bolest kod mnogih zaraženih prekasno dijagnosticira, što znači da su dotad virus prenijeli mnogim partnerima, a sami su u odmakloj fazi bolesti.

U izvješću se navodi i to da je u europskoj regiji puno više zaraženih muškaraca. U 70 posto novih slučajeva evidentiranih u 2017. novozaražene osobe su muškog spola.

Od početka epidemije AIDS-a 1980-ih godina više od 77 milijuna ljudi u svijetu zarazilo se HIV-om.

Gotovo polovina, oko 35,4 milijuna umrla ih je od posljedica AIDS-a. (Hina)