Najboljih 10 namirnica s kojima možete dovesti vaše tijelo u top formu

prehrana
Pixabay
Rijetko tko od nas odoli sendviču, pizzi, čipsu, kokicama, kebabu i općenito svemu što izgleda, miriši i prija savršeno, a izuzetno je loše za naše zdravlje…

Zato vam donosimo 10 namirnica koje vam mogu pomoći vratiti se u formu.

1. Orasi

Nevjerojatna namirnica bogata omega 3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i reguliraju dobar kolesterol.

2. Ječam

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog kolesterola te vrlo koristan za regulaciju probave.

3. Kvinoja 

Kvinoja nije žitarica već sjemenka biljke koja je srodna špinatu. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijem i željezom te pruža tijelu energiju.

4. Integralna tjestenina

Najzdraviji oblik tjestenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Cjelovite žitarice vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.

5. Obrano mlijeko 

Obrano mlijeko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima je kalcij, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju te D vitamin koji je borac protiv raka.

6. Maslac od kikirikija ili badema 

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Maslac možete i sami napraviti.

7. Borovnica 

Ovo super voće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidant i izuzetno koristan za jačanje krvnih žila. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalija, kalcija i željeza.

8. Gljive 

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamjena za crveno meso. Gljive reguliraju razinu estrogena kod žena te štiti od raka dojke.

9. Bulgur 

Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijem, kalijem i B vitaminom. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka.

10. Leća 

Leća se ubraja u grupu zrnatih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljikohidrata.