Rijetko tko od nas odoli sendviču, pizzi, čipsu, kokicama, kebabu i općenito svemu što izgleda, miriši i prija savršeno, a izuzetno je loše za naše zdravlje…
Zato vam donosimo 10 namirnica koje vam mogu pomoći vratiti se u formu.
1. Orasi
Nevjerojatna namirnica bogata omega 3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i reguliraju dobar kolesterol.
2. Ječam
Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog kolesterola te vrlo koristan za regulaciju probave.
3. Kvinoja
Kvinoja nije žitarica već sjemenka biljke koja je srodna špinatu. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijem i željezom te pruža tijelu energiju.
4. Integralna tjestenina
Najzdraviji oblik tjestenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Cjelovite žitarice vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.
5. Obrano mlijeko
Obrano mlijeko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima je kalcij, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju te D vitamin koji je borac protiv raka.
6. Maslac od kikirikija ili badema
Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Maslac možete i sami napraviti.
7. Borovnica
Ovo super voće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidant i izuzetno koristan za jačanje krvnih žila. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalija, kalcija i željeza.
8. Gljive
Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamjena za crveno meso. Gljive reguliraju razinu estrogena kod žena te štiti od raka dojke.
9. Bulgur
Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijem, kalijem i B vitaminom. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka.
10. Leća
Leća se ubraja u grupu zrnatih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljikohidrata.