Mozak žena je četiri godine mlađi od mozga muškaraca

mozak žena, mentalno zdravlje, znanstvena studija
Foto: Tumisu/Pixabay
Nije sigurno kakve su zdravstvene posljedice ovog otkrića, ali objašnjava zašto žene dulje ostaju mentalno bistrije

Znanstvenici sa sveučilišta Washington otkrili su da zdrave žene imaju metaboličku starost mozga koja je četiri godine mlađa nego kod muškaraca iste dobi. Razlika je vidljiva od rane odrasle dobi, a ostaje jednaka sve do starosti.

Na mozgu 121 žene i 84 muškarca u dobi od 20 do 82 godine korištena je tehnika skeniranja mozga pod nazivom pozitronska emisijska tomografija mozga, kojom se mjeri protok kisika i glukoze u mozgu.

Skeniranjem je otkriveno na koji način se šećer pretvara u energiju u pojedinim dijelovima mozga.

Proces naziva anaerobna glikoliza ubrzan je kod beba i male djece kako bi mozak rastao i razvijao se. U adolescenciji i mladenaštvu uspori, a zatim u starijoj dobi konstantno usporava dok u šezdesetima ne dosegne jako nisku razinu.

Da bi shvatili kako se razlikuje mozak kod žena i kod muškaraca, istraživači su koristili računalni algoritam koji su naučili da predvidi starosnu dob muškaraca iz podataka prikupljenih skeniranjem muškog mozga.

Do zapanjujućih rezultata su došli kada su na red stigli podaci prikupljeni od žena. Iako je isti program točno procjenjivao muške godine, pokazivao je da je mozak žena u prosjeku za 3,8 godina mlađi od stvarne dobi.

Istraživači su zatim obrnuli analizu. Obučili su algoritam da predvide dob žena prema podacima dobivenim od skeniranja mozga, a kad su nakon toga unosili podatke od muškaraca, program je ovaj put procijenio da su za 2,4 godine stariji od njihovih stvarnih godina. Način na koji mozak sagorijeva šećer učinio je muškarce da izgleda kao da su stariji od žena iste dobi.

Znanstvenicima još uvijek nije jasno zašto je to tako i što znači ta razlika, ali žele istražiti jesu li ljudi s niskim metabolizmom glukoze u određenim dijelovima mozga skloniji gubitku pamćenja, problemima u učenju i neurodegenerativnim bolestima.

Izvor: The Guardian