More detoksicira organizam

More
Foto: Pixabay
Prirodni lijek za tijelo i dušu

Ono što mnogi ne znaju je da s morskom vodom osim što ‘čistite’ dušu, na prirodan način čistite i tijelo. Tko još ne bi poželio besplatnu detoksikaciju bez puno muke? Upravo to nam daje more. Istočnjačke kulture i Tao terapeuti stoljećima ističu važnost morske vode i morske soli. Obzirom da more ima istu pH kao zdrava krv, sadrži sve bitne minerale i elemente u tragovima kvalitetan je i gotovo besplatan izvor mineralnih hranjivih tvari.

Svakodnevnim boravkom na moru tijelo dobiva rijetke elemente u tragovima koje općenito nedostaju svakodnevnoj suvremenoj ishrani. Svježa morska voda potiče izmjenu minerala i toksina između tijela i vode. Mediteranska klima, vjetar, sunce, aromatično raslinje i prisutnost eteričnih ulja, natrij – klorida, florida i joda…puni čovjeku baterije i oslobađa ga od svakodnevnog stresa. Sitne čestice soli u zraku putuju do najdubljih predjela plućnih alveola. Oligoelementi (elementi u tragovima) i minerali kao magnezij, mangan, kobalt prodiru u organizam iz mora te jačaju prirodni imunitet.

Jedan od najvažnijih elemenata u tragovima iz mora je Jod jer je ljudskom organizmu neophodan za proizvodnju dvaju važnih hormona štitnjače koje liječnici u šali često nazivaju ‘bič organizma’. Ti hormoni su bitni jer upravljaju potrošnjom energije u tijelu. Nedostatak joda može brzo dovesti do kroničnog umora, ali i do povećane sklonosti infekcijama, mišićne slabosti, povećanog osjećaja hladnoće, usporenih refleksa, pa sve do stvaranja guše.

‘More ispire sve tegobe’ propovijedao je grčki filozof Platon, ‘vraća zdravlje čovjeku’ tvrdio je grčki pjesnik Euripid. ‘Miris soli i borove šume smiruje dušu, a zvuk valova kao da šapuće na uho i lagano masira tijelo kapljicama vode u zraku.’

Stoga sjetite se stare izreke ‘Zdrav duh u zdravom tijelu’ i otiđite na more, na naše otoke, držite glavu i um podalje od problema i po naputku starogrčkog liječnika Galena (II. st. pr.n.e.) ‘udišite zrak na stijenama o koje se razbijaju morski valovi’.

Povijest

Otac medicine Hipokrat među prvima je poučavao ljekoviti učinak mora i morskih krajeva na svojem zavičajnom otoku Kos, na arhipelagu Dodecanesos u Egejskom moru. Legenda kaže da je do te spoznaje došao promatrajući blagotvoran učinak mora na oštećene ruke ribara. Shvatio je da morska voda smanjuje rizik od infekcije i obnavlja stanice te potiče izmjenu minerala i toksina između krvi i vode. Francuski znanstvenik René Quinton posvetio je život proučavanju morske vode, a 1906. g. objavio je knjigu ‘Morska voda, organski medij’, u kojoj govori o kemijskoj sličnost krvne plazme i morske vode. Quintonov kolega Claude Bernard otkrio je da je tijelo sastavljeno od 70 posto vode, a zajednički su proučavali sastav krvi, međustanične tekućine i limfu. Quinton je 1897. došao do zaključka da je ljudski organizam analogan morskoj vodi jer ima jednak sastav minerala. Uostalom, u morskoj vodi su sadržani gotovo svi elementi iz prirode kao što su natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij pa čak i srebro i zlato, a u 1 litri morske vode nalazi se prosječno 35 grama raznih otopljenih soli.

Izvor: indigo-svijet.hr