Loša kvaliteta sna povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti

žena u krevetu s knjigom preko lica, kvaliteta sna
Foto: Pexels

Ranoranilac ste, spavate sedam do osam sati noću, ne muči vas nesanica, ne hrčete i niste pospani tijekom dana? Manje su šanse da ćete oboljeti od kardiovaskularnih bolesti

Loša kvaliteta sna može povećati rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je novo istraživanje. Kako bi ocijenili kvalitetu sna kod 385.292 muškarca i žena, istraživači su im dodjeljivali ocjene od nula do pet, a da bi osoba dobila maksimalnih pet bodova morala je zadovoljiti svih pet pokazatelja zdravog sna, odnosno biti ranoranilac, spavati sedam do osam sati noću, ne patiti od nesanice, ne hrkati i ne spavati tijekom dana.

Tijekom osam godina praćenja zabilježeno je 4.667 slučajeva koronarnih srčanih bolesti i 2.650 moždanih udara. Ustanovljeno je da rizik od pojave ovih bolesti veći što je ocjena kvalitete sna niža.

Dva posto ispitanih ostvarilo je nula ili jedan bod, a u usporedbi s njima, kod onih koji su ostvarili pet bodova rizik za pojavu srčanog ili moždanog udara bio je manji za 34 posto, piše u studiji objavljenoj u časopisu European Heart Journal.

Istraživači su u obzir uzeli i genetske varijacije za koje je poznato da su povezane s kardiovaskularnim bolestima, a otkrili su da dobre navike spavanja među ljudima s genetski visokim rizikom za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti imaju zaštitnu ulogu.

Profesor epidemiologije i glavni autor studije, dr. Lu Qi, rekao je kako su, za razliku od prijašnjih studija, oni analizirali različite čimbenike vezane uz kvalitetu sna, a otkrili su da je povezanost između spavanja i kardiovaskularnih bolesti još jača kada se svi čimbenici promatraju zajedno, umjesto zasebno.