Kolike su šanse da ćete doživjeti 90 godina?

životni vijek, znanstvena studija
Pixabay
Istraživanje započeto još 1986. godine pokazalo je da na životni vijek utječu težina, visina i razina fizičke aktivnosti

Vodeći medicinski časopis The BMJ objavio je nedavno studiju koja tvrdi kako vjerojatnost da doživite zrelu starost i živite 90 godina ovisi o vašoj visini i težini, kao i o fizičkoj aktivnosti, i izgleda da ti faktori više utječu na životni vijek žena.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su bile više i imale manje kilograma živjele duže od nižih žena koje su imale više kilograma.

Slična povezanost nije pronađena kada su muškarci u pitanju, ali pokazalo se da su oni imali više koristi od fizičke aktivnosti nego žene.

Iako je istraživanje opservacijsko i ne može utvrditi uzrok, epidemiolog David Carslake , koji nije bio uključen u studiju, izjavio je kako rezultati pružaju zanimljive naznake da bi zdravlje muškaraca i žena moglo različito reagirati na BMI, visinu i fizičku aktivnost.

Indeks tjelesne mase (BMI) je statistički pokazatelj tjelesne težine u odnosu na visinu, a koristi se kako bi se saznala idealna težine neke osobe u odnosu na njenu visinu.

Veliko istraživanje

Istraživači su 1986. godine ispitali preko 7000 Norvežana i Norvežanki o njihovoj visini, trenutnoj težini te težini koju su imali u dvadesetima.

Od oba spola je zatraženo da se izjasne i o svojoj trenutnoj fizičkoj aktivnosti, uključujući i šetnje ljubimaca, vrtlarenje, popravke po kući, hodanje, bicikliranje i ostalo.

Muškarci i žene su nakon toga podijeljeni u grupe prema količini dnevne aktivnosti: manje od 30 minuta, od 30 do 60 minuta te 90 i više minuta.

Pitanja koja bi mogla utjecati na dugovječnost, poput sadašnjeg ili pušenja u prošlosti te konzumacija alkohola, također su uzeta u obzir.

Sudionici istraživanja promatrani su sve do smrti, ili do njihove 90. godine. Od 7897 sudionika, 433 muškarca i 994 žene doživjeli su tu dob.

Kada je riječ o utjecaju visine, težine i vježbanja, muškarci i žene su prošli vrlo različito.

Žene koje su u svojim dvadesetima imale manju tjelesnu težinu i s godinama nisu dobile puno kilograma, u većini slučajeva su živjele duže od žena koje su teže.

Važan čimbenik je i visina – istraživanje je pokazalo da su žene koje su bile više od 179 centimetara imale 31% veću vjerojatnost da će doživjeti 90. od žena koje su bile niže od 160 centimetara.

Kada su muškarci u pitanju, ispostavilo se da ni visina ni težina ne utječu na to hoće li doživjeti devedesetu, ali razina aktivnosti ima utjecaj.

Muškarci koji su dnevno bili aktivni 90 ili više minuta, imali su 39% više šanse da žive do 90 nego muškarci koji su bili fizički aktivni manje od 90 minuta.

Prosječni životni vijek

Prosječni životni vijek raste u većini dijelova svijeta, ali neka nedavna istraživanja pokazala su usporavanje tog trenda u nekim razvijenim zemljama. Primjerice, u SAD-u je on u opadanju. Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, glavni razlozi za to opadanje su smrti uzrokovane srčanim bolestima, rakom i moždanim udarom.

“Sada je vrlo jasno da su prekomjerna tjelesna težina, pretilost i sjedilački način života štetni za zdravlje”, poručio je Carslake i dodao da će studije poput ove spomenute biti sve važnije, prenosi CNN.


PODRŽITE NAS
Pratite nas na Facebooku!
DONACIJE

Ako želite podržati slobodno novinarstvo i Planet.hr možete donirati putem stranice za donaciju: Donacije