Koje su zemlje nazdravije na svijetu?

voće, zdravlje, najzdravije zemlje
Foto: Pixabay
Prema Bloombergovom indeksu najzdravijih zemalja na svijetu, ove je godine Španjolska najzdravija zemlja na svijetu

Nakon istraživanja tijekom kojeg je analizirano 169 zemalja, Španjolska je preuzela prvo mjesto Italiji koja je ove godine na drugom mjestu.

Prilikom istraživanja su analizirani podaci Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske banke i Odjela za stanovništvo Ujedinjenih naroda, a u obzir su uzeti čimbenici poput očekivanog životnog vijeka, pretilosti, upotrebe duhana te pristupa čistoj vodi i sanitarijama.

Ocjena Španjolske kao najzdravije zemlje svijeta iznosi 92.75, a istraživači smatraju da je za ovo dijelom zaslužan i mediteranski tip prehrane. Ondje je u posljednjih deset godina zabilježen manji broj oboljelih od kardiovaskularnih bolesti i manje smrtnih slučajeva.

Prema studiji koju je u listopadu 2018. godine objavio Institut za mjerenje i procjenu zdravlja Sveučilišta u Washingtonu, previđa se da će Španjolska do 2040. godine imati najviši očekivani životni vijek na svijetu – oko 86 godina.

Osim Španjolske, među 5 najzdravijih zemalja svijeta su Italija (91.59), Island (91.44), Japan (91.38) i Švicarska (90.93).

Hrvatska se našla 31. mjestu, što je napredak u odnosu na 2017. godinu kada smo bili 35.

Od susjednih zemalja, Slovenija je zauzela 24. mjesto, Bosna i Hercegovina 42., Mađarska 48., a Srbija 55. mjesto.

U nastavku pogledajte popis.

Bloomberg/indeks najzdravijih zemalja svijeta

Izvor: Bloomberg