Hrvatska bolnica proglašena prestižnom svjetskom destinacijom za zdravstveni turizam

zdravstveni turizam, ortopedija, kirurgija
Pixabay
Kad je zdravstveni turizam u pitanju, privatne klinike u Hrvatskoj globalno su poznate kao prestižni centri za ortopediju, a posebno za ugradnju umjetnog kuka ili koljena

Poznati magazin The Economist istaknuo je Specijalnu bolnicu Sv. Katarina u Zaboku u članku o vodećim destinacijama u zdravstvenom turizmu diljem svijeta.

Tisuće pacijenata iz europskih i blistoistočnih zemalja svake godine dolazi na operacije ugradnje umjetnog kuka ili koljena u Svetu Katarinu, bolnicu specijaliziranu za ortopediju. Neki od pacijenata odlučuju se za Hrvatsku jer potreban zahvat ne mogu obaviti u svojoj zemlji. Drugi pak nastoje izbjeći duge liste čekanja u javnom zdravstvu ili visoke cijene usluga u privatnim klinikama, piše The Economist.

Sveta Katarina Zabok, zdravstveni turizam
Izvor: HTZ

Dok je Hrvatska poznata po ortopedskim stručnjacima, Španjolska prednjači na području umjetne oplodnje, Mađarska i Kostarika u stomatologiji, a Indija u kardiologiji. Brazil, Južna Afrika i Južna Koreja poznate su destinacije za estetsku kirurgiju.

Iako zdravstveni turizam iz godine u godinu postaje sve jača industrija, još uvijek ne postoji sustav koji bi pacijentima pružao provjerene informacije o kvaliteti usluga i stručnosti osoblja u pojedinim bolnicama na globalnoj razini. The Economist ističe dvije tvrtke iz Berlina, Quonomedical i Medigo, koje nastoje doskočiti ovom problemu. Na njihovim web stranicama pacijenti mogu pristupiti bazi podataka o medicinskim zahvatima dostupnim u klinikama diljem svijeta. Istaknute su provjerene informacije o cijenama usluga i kvaliteti kadra, a pacijenti mogu ostaviti i povratnu informaciju ili ocjenu za pojedini centar.