Hranom protiv umora: Najbolje namirnice za više energije

pravilna prehrana, zdrave namirnice
Foto: silviarita/Pixabay
Hrana bogata lošim ugljikohidratima krade nam energiju

Konstantan umor šteti organizmu i zato ne smijete dopustiti da takvo stanje potraje dugo. Ako spavate dovoljno i zdravi ste, ali i dalje ste umorni, pripazite na prehranu

Kvalitetna prehrana podrazumijeva što manji unos loših ugljikohidrata, a što više voća i povrća te bjelančevina životinjskog porijekla.

Hrana bogata lošim ugljikohidratima krade nam energiju, a tu spadaju bijeli kruh i ostali pekarski proizvodi od bijelog brašna, kolači, keksi, gazirani i negazirani zaslađeni sokovi, grickalice, pizze, hamburgeri itd.

Potrebno je smanjiti i unos napitaka bogatih kofeinom poput energetskih pića ili kave, a ako osjetite pad energije, radije uzmite nekoliko kockica tamne čokolade jer je dobar izvor antioksidansa i magnezija koji je važan mineral u borbi protiv umora.

Hrana koja pomaže kod manjka energije

Hrana koju jedemo sadrži određene vitamine i minerale koji mogu utjecati na to da imamo dovoljno energije tijekom cijelog dana.

Vitamin B, na primjer, pomaže u pretvaranju hrane u energiju i važan je za rast, razvoj i druge bitne tjelesne funkcije. Sadrže ga namirnice poput graha, orašastih plodova i raznog voća i povrća.

Folna kiselina je važan nutrijent koji podiže raspoloženje, a možete je pronaći u zelenom povrću kao što su zelena salata i špinat te mahunarkama, agrumima i orasima.

Vlakna potiču čišćenje organizma od toksina i pomažu da zadržimo stabilnu energiju tijekom dana pa je u prehranu potrebno ubaciti više graha i cjelovitih žitarica.

Željezo prenosi kisik iz crvenih krvnih stanica do mišića, a može se pronaći u špinatu, blitvi, maslinama i sjemenkama sezama.

Magnezij sprječava upalne procese i podupire imunološki sustav, a sadrže ga sjemenke suncokreta, indijski oraščići, crni grah i soja.

Odličan izvor proteina su nemasna govedina, svinjetina, pureća i pileća prsa. Proteini sadrže aminokiseline tirozina koji povećava razinu noradrenalina i dopamina u mozgu koji nam mogu pomoći da ostanemo usredotočeni.