Engleska zabranuje prodaju energetskih pića maloljetnicima?

red bull, energetska pića
Pixabay
Pretjerana konzumacija energetskih pića već se dugo povezuje s nizom zdravstvenih problema u djece, od pretilosti i kvarenja zuba do glavobolja i hiperaktivnosti

Osobe mlađe od 18 godina možda više neće moći kupiti energetska pića u Engleskoj. Premijerka Theresa May najavila je da vlasti razmišljaju o zabrani prodaje maloljetnicima zbog straha da energetska pića narušavaju dječje zdravlje, piše BBC News.

Vlada je pokrenula javno savjetovanje vezano uz dobnu granicu za zabranu prodaje, a ponudili su 16 i 18 godina kao najnižu dob mladih kojima bi bila dozvoljena kupnja. Moguća nova mjera bila bi na snazi samo u Engleskoj, dok Škotska, Sjeverna Irska i Wales mogu samostalno uvesti zabrane ako se za to odluče.

Istraživanja su pokazala da su mladi iz Ujedinjenog Kraljevstva jedni od najvećih konzumenata energetskih pića u cijeloj Europi. Pretjerana konzumacija takvih napitaka već se dugo povezuje s nizom zdravstvenih problema u djece, od pretilosti i kvarenja zuba do glavobolja, problema sa spavanjem, bolova u trbuhu i hiperaktivnosti.

Ankete provedene među sindikatima učitelja ukazale su na mogućnost da takva pića doprinose lošem ponašanju učenika na nastavi, iako su tvrdnje da energetski napitci mogu utjecati na ponašanje u međuvremenu opovrgnute.

Zabrana bi se odnosila samo na pića koja sadržavaju najmanje 150 miligrama kofeina po litri.

Mnoge trgovine u Engleskoj već su uvele vlastite zabrane prodaje pića osobama mlađim od 16 godina, ali djeca još uvijek mogu napitke nabaviti na automatima i određenim prodajnim mjestima.

Ministar javnog zdravstva Steve Brine rekao je da moraju zaštititi djecu od proizvoda koji mogu loše utjecati na njihovo zdravlje i obrazovanje. “Znamo da pića koja su krcata kofeinom, a često i šećerom, postaju ustaljenim dijelom njihove prehrane”, ustvrdio je Brine i dodao da djeca u Engleskoj već konzumiraju 50 posto više takvih pića od svojih vršnjaka u Europi.