5 razloga zašto su mačke dobre za zdravlje

dijete s mačkom, mačke, zdravlje
Foto: Pixabay
Ako tražite neki razlog za udomljavanje mačke, donosimo vam ih nekoliko

Neki ljudi ne mogu odoljeti mačkama i one su već postale dio njihovih obitelji, a osim što mogu praviti društvo, mačke su ustvari korisne za zdravlje ljudi.

Brojna istraživanja pokazala su kako su vlasnici kućnih ljubimaca poput psa ili mačke manje skloni depresiji i imaju niži krvni tlak. U nastavku vam donosimo 5 razloga zbog kojih biste trebali nabaviti mačku.

Bit ćete zdraviji, sretniji i bez stresa

Studije su pokazale da vlasnici mačaka, u odnosu na osobe koje nemaju ove dlakave ljubimce, 12% rjeđe traže liječničku pomoć zbog nekog problema.

Samo 15 do 30 minuta dnevno s mačkom dovoljno je za ublažavanje tjeskobe i rješavanje stresa. U našem tijelu se za vrijeme druženja s ljubimcima snižava razina hormona stresa kortizola, a raste razina serotonina, hormona koji kontrolira naše raspoloženje i naziva se hormonom sreće.

Zdravije srce i prevencija moždanog udara

Dobrobiti koje druženje s mačkama donosi za srce potvrđene su istraživanjem koje je trajalo čak 20 godina. Kod osoba koje nikada nisu imale mačku šanse za rizik od srčanog udara bile su 40 posto veće.

Jednako kao što su manje skloni srčanom udaru, vlasnike mačaka rjeđe pogađaju i moždani udari.

Snažniji imunitet

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology pokazalo je da su djeca koja su odrastala s mačkom ili psom manje sklona alergijama.

Predenje kao terapija za jačanje kostiju i mišića

Terapija vibracijama često se koristi za jačanje mišića i kostiju nakon ozljeda ili prijeloma, a zanimljivo je da mačje predenje stvara vibracije od 20 pa do čak 140 Hz.

Pomažu autističnim mališanima

U francuskoj studiji koja je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences stoji kako je kod vlasnika mačaka povišena razina hormona oksitocina. Radi se o hormonu koji snižava razinu stresa i ublažava bolove pa se djeca osjećaju mirnije.

Izvor: Ordinacija.hr