3 savjeta za bolje mentalno zdravlje

mentalno zdravlje, mentalne navike
Pixabay
Tek smo u prvom mjesecu 2019. godine i još uvijek nije kasno postaviti određene ciljeve za godinu koja je pred nama

Prestanak pušenja ili zdravija prehrana su dobre odluke, ali zašto se ne biste malo pobrinuli i za svoje psihičko zdravlje.

U nastavku pročitajte tri jednostavne strategije koje će vam pomoći u poboljšanju vašeg mentalnog zdravlja.

1. Budite ljubazni prema sebi

Umjesto da budete previše kritični prema sebi i zbog toga prestanete uživati u životu, pa vas obuzmu i negativne misli, svoju pozornost preusmjerite prema ljudima koji vas vole i podržavaju, ciljevima koje ste postigli i stvarima koje već imate.

Trebate znati da svi rade pogreške i da su prepreke samo dio procesa učenja. Istraživanja su pokazala da stalno kritiziranje samih sebe i težnja za perfekcionizmom, osim povećavanja razine stresa, smanjuju produktivnost i potiču pojavu psihičkih bolesti poput poremećaja u prehrani i depresije.

Ključno je prihvatiti sebe onakvima kakvi jesmo i postaviti realne ciljeve i očekivanja. Uzmite vremena za sebe i okružite se ljudima koji vas inspiriraju, a negativne odnose izbacite iz života.

2. Postavite jasne prioritete

U novoj godini svoje vrijeme i energiju trošite razumno. Rad na sebi započnite pisanjem liste od pet, šest ciljeva koje želite postići ove godine, bez obzira na to radi li se o privatnim ili poslovnim ciljevima.

Imajući na umu postavljene ciljeve, postavite i prioritete tako da ostanete motivirani, usredotočeni i postignete željene ciljeve bez većih problema. Nemojte pretjerivati sa zadacima jer ako istovremeno morate raditi veći broj zadataka to može biti kontraproduktivno.

3. Spavajte dovoljno

Mentalno zdravlje je povezano s brojem sati i kvalitetom sna. Dovoljno sna poboljšava raspoloženje, produktivnost pa čak i kreativnost. Kako bi zdravlje bilo dobro, National Sleep Foundation preporučuje sedam do devet sati sna.

Nedostatak sna može dovesti do brojnih znanstvenih tegoba, poput tjeskobe, mentalnog umora i debljanja. Rizik od depresije, srčanih bolesti i slabijeg imunološkog sustava se također povećava, zato pokušajte spavati barem sedam sati.

Izvor: Poslovni puls