Orient Express – luksuzno putovanje ‘vlakom kraljeva’

Orient Express vlak, interijer
Foto: Belmond

Orient Express ili vlak kraljeva, kako su ga nazivali nekada, desetljećima je bio sinonim za glamurozno putovanje

Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za ovaj vlak, jer o njemu je napisano puno knjiga i snimljen je još veći broj filmova. Orient Express bio je inspiracija najpoznatijoj engleskoj autorici kriminalističkih romana Agathi Christie za njeno slavno djelo ‘Ubojstvo u Orient Expressu’. Ako nikada niste čitali ovaj roman ili barem čuli za njega, sigurno ste imali priliku pogledati jednu od njegove četiri ekranizacije.

Na ideju za vlak na parni pogon sa spavaćim vagonima došao je belgijski bankar Georges Nagelmackers. Njegov cilj bio je napraviti vlak koji će obuhvatiti gotovo cijeli kontinent, a pri tom pružiti putnicima udobno i luksuzno putovanje.

Originalni vlak je unatoč brojnim financijskim problemima završen 1882. godine, a na prvo putovanje krenuo je 4. listopada 1883. godine iz Pariza. S godinama su se mijenjali broj vagona i osnova ruta, a najpoznatija je bila ona iz 1889. godine – od Pariza do tadašnjeg Konstantinopola.

Vožnja je trajala tri dana, a postaje su se nalazile u gotovo svakom većem europskom gradu. Tako je Orient Express prolazio kroz Francusku, Njemačku, Austriju, nekadašnju Jugoslaviju, Rumunjsku, Bugarsku i Tursku.

U vagonima je sve odisalo luksuzom – za izradu svega koristili su se najkvalitetniji materijali, spavalo se na posteljini od svile, a pića su se pila iz kristalnih čaša.

Njime su putovale brojne poznate osobe

Poslovanje Orient Expressa je tijekom Prvog svjetskog rata bilo u potpunosti obustavljeno. U njemu je 1918. godine potpisano primirje, a tijekom 1919. godine korišten je kao prijevozno sredstvo za savezničke vojnike.

Zlatno razdoblje za ovaj luksuzni vlak bilo je vrijeme između dva svjetska rata, kada su njime putovali svi velikani tog vremena – europski aristokrati, političari, poznati glumci, špijuni i drugi imućni ljudi.

Zbog razvoja automobilske i zrakoplovne industrije, zanimanje za ovakvu vrstu prijevoza počelo je opadati nakon Drugog svjetskog rata.

Dio stare slave Orient Expressa povratio je američki poduzetnik James Sherwood, koji je krajem sedamdesetih kupio na aukciji nekoliko originalnih vagona i uspostavio novu luksuznu željezničku liniju koja spaja London, Pariz i Veneciju.

Zahvaljujući liniji Venice Simplon Orient Express, svi zainteresirani mogu jednom godišnje proći originalnom rutom od Pariza do Istanbula.

Ako se i sami odlučite krenuti na ovo luksuzno putovanje, u razdoblju od ožujka do studenog možete birati hoćete li krenuti iz Berlina, Budimpešte, Londona, Pariza, Praga, Beča, Venecije i Verone.

Ovisno o smjeru koji odaberete, cijene se kreću od 2.400 do 3.700 eura po osobi, a osim samog prijevoza u vlaku, neke od posebnih ponuda uključuju i puni pansion te odsjedanje u luksuznim hotelima s 5 zvjezdica za vrijeme boravka u gradovima.

Za još informacija o zanimljivim putovanjima vlakom pročitajte naš kratki vodič o putovanju Transsibirskom željeznicom.