Iskorištavanje divljih životinja – tamna strana turizma

slon, muškarac, dijete, iskorištavanje životinja
Foto: Pixabay

Kupanje sa slonovima, cirkuske predstave s polarnim medvjedima i hranjenje tigrova samo su neki od oblika zabave u kojima se eksploatiraju divlje životinje s ciljem privlačenja što većeg broja turista koji žele doživjeti ova iskustva i pritom se fotografirati s divljim životinjama

Fotografkinje Kirsten Luce i Natasha Daly provele su nekoliko mjeseci dokumentirajući eksploataciju životinja u Amazoniji, na Tajlandu i u Rusiji. Rezultate njihova istraživanja objavio je National Geographic, a njih dvije su nastavile pratiti tu priču pa je njihov rad objavljen i na internacionalnom novinarskom festivalu Visa Pour l’Image u Francuskoj.

Luce i Daly se nadaju kako će njihov rad pomoći u podizanju svijesti o iskorištavanju životinja u turističke svrhe. Na jednoj od fotografija izloženih na festivalu prikazan je Gluay Hom, petogodišnji slon koji je pronađen pored jednog objekta sa slomljenom nogom i otvorenim ranama na licu. Šest mjeseci nakon što je snimljena ta fotografija, slon se i dalje nalazio na istom mjestu i u istom stanju.

Na Tajlandu nemaju nekakve posebne zakone za zaštitu životinja, a i oni koji postoje ne provode se striktno i nije predviđena nikakva kazna za držanje ozlijeđenih životinja u dvorištu, čak iako ljudi to smatraju uznemirujućim.

Rijetko se uspije privući dovoljno pozornosti kako bi došlo do nekakvih velikih promjena, kaže jedna od fotografkinja, iako slike ponekad postanu viralne. Ali priča o spomenutom slonu je ipak imala sretan završetak. Nakon što je fotografija podijeljena online, iz jednog tamošnjeg parka prirode su otkupili slona od njegovog prijašnjeg vlasnika.

Turisti bi trebali provjeravati recenzije i komentare za određena mjesta

U svijetu postoje i mjesta na kojima se trude očuvati biljni i životinjski svijet, ali ona su nešto skuplja pa se turisti često odluče za jeftiniju varijantu. Od dvadesetak atrakcija sa slonovima koje su dokumentirale, nekoliko njih je imalo jako loše uvjete, nekoliko dobre, a ostatak prosječne. Kako bi pronašli one s dobrim uvjetima, Luce predlaže turistima da pogledaju recenzije i komentare za takva mjesta te odaberu ona na kojima slonove mogu samo promatrati, bez dodirivanja.

Takva mjesta su uglavnom poput utočišta gdje se brinu o životinjama sve do njihove smrti. Omogućen im je pristup hrani i vodi, kao i slobodno kretanje te interakcija s drugim životinjama. Potpuna suprotnost od takvih mjesta su ona gdje su slonovi vezani i treneri ih tjeraju na izvođenje trikova te su prisiljeni stalno biti u dodiru s turistima.

U Rusiji su popularni medvjedi

Fotografski dvojac se nakon Tajlanda uputio u Rusiju. Ondje je poprilično poznat medvjed po imenu Stepan, koji se redovito pojavljuje u TV emisijama i filmovima, a sve ga češće traže i fotografi. Naime, nakon što je nekoliko poznatih fotografa snimilo neke zapažene portrete s ovim medvjedom, tamošnji bogataši su poželjeli imati iste takve fotografije pa je medvjed dobio dodatne angažmane. Također su tu i radionice za sve one fotografe koji žele naučiti snimati ovakvu vrstu portreta, a koštaju oko 800 dolara.

Daly i Luce su u Rusiji fotografirale i medvjede koji nastupaju u cirkusima, a jedan od tih cirkusa se hvali činjenicom da jedini nudi nastupe s polarnim medvjedima. Nastup se izvodi na ledu, a životinjama su stavljene brnjice.

Prividno se stvaraju prihvatljivi uvjeti

Ponekad se turistima pripovijedaju razne legende vezane uz životinje, ali one su izmišljene samo kako povećale prodaju tih izleta ili atrakcija te prikrile zlostavljanje životinja. Životinje uglavnom žive u lošim uvjetima u kojima mogu vrlo brzo uginuti pa ih ponekad potajno zamjenjuju drugima kako se nastavio posao i stvorio privid da su životinje dobro zbrinute.

Operatori često znaju tvrditi kako su životinje spašene i dovedene tu, iako su one zapravo rođene u zatočeništvu ili još gore – zarobljene i dovedene iz divljine. Turisti povremeno mogu uočiti sitne kaveze u kojima su životinje zatvorene kada ne nastupaju, ali često ih se navodi na pogrešno mišljenje kako ti kavezi služe za transfer životinja do boljih objekata u kojima provode noć.