7 cjenovno prihvatljivih destinacija za uzbudljive zimske praznike

zimski praznici, kuće pod snijegom
Foto: Pixabay

Putovanja tijekom ljetnih mjeseci imaju svojih prednosti, ali zimska putovanja su puno čarobnija

Zimski praznici su nam pred vratima i sada je pravo vrijeme za planiranje ovogodišnjeg zimskog putovanja. Dok neki možda maštaju odmoru na egzotičnim destinacijama, koje u većini slučajeva zahtijevaju izdašnu svotu novca, postoje brojne cjenovno pristupačnije destinacije koje vrijedi posjetiti. Mi vam predlažemo njih nekoliko.

Tallinn

Estonsku prijestolnicu smo već spominjali kada smo pisali o božićnim sajmovima koje se isplati posjetiti ove godine. Iako je Tallinn cjenovno prihvatljiv i izgleda prekrasno bez obzira na godišnje doba, tijekom zimskih mjeseci definitivno postaje još šarmantniji. Odlična je destinacija za šopingholičare, gurmane i ljubitelje noćnog provoda.

Bologna

Bogata povijest, najstarija učilišta na svijetu, zanimljiva arhitektura i legende koje prate Bolognu čine je jedinstvenom i neizostavnom destinacijom za putovanje. Zbog zadivljujuće arhitekture, mnogi ovaj grad smatraju drugim najljepšim talijanskim gradom. Ako ste ljubitelji šopingiranja i dobre hrane, Bologna je mjesto za vas.

Wroclaw

Za jeftin city break u bajkovitom okruženju ove se zime uputite u poljski Wroclaw. Ovaj grad leži na rijeci Odri, a budući da broji nešto više od 200 mostova, neki ga nazivaju i poljskom Venecijom. U živopisnom Wroclawu prepunom trendovskih restorana, barova i kafića sigurno ćete se zabaviti i napuniti baterije za nove izazove koji vas očekuju.

Lavov/Lviv

Smješten na zapadu Ukrajine, ovaj grad predstavlja pravi dragulj, a u zimskim mjesecima, kada su ulice zametene snijegom, izgleda zaista čudesno. Lavov ili Lviv je prvi ukrajinski grad po broju očuvanih kulturno-povijesnih spomenika, a osim po spomenicima, od ostalih se gradova središnje i istočne Europe ističe svojom ljepotom i raznovrsnim stilovima gradnje. Njegova povijesna jezgra je 1998. godine uvrštena na UNESCO-ov popis Svjetske kulturne baštine, a ono što obavezno trebate vidjeti je tamošnji trg koji se smatra jednim od najljepših u tom dijelu Europe.

Valletta

Unatoč tome što je prijestolnica Malte jedan od najmanjih gradova na svijetu, ona nudi puno toga za istražiti i doživjeti. Valletta gostima pruža mješavinu povijesti i modernog, a svaki kutak ovog grada izgleda poput razglednice. Ako želite istražiti više, Valletta je dobro prometno povezana s ostatkom otoka pa se možete ukrcati na autobus i posjetiti sva mjesta na Malti koja smatrate zanimljivima.

Košice

Za ovaj slovački grad može se reći da je relativna novost na europskoj city break sceni. Izvrsna je opcija ako ove zime želite istražiti neko novo mjesto, a pritom ne želite potrošiti veliku svotu novca. Grad Košice prepun je kulturno-povijesnih znamenitosti koje su dobro očuvane, a neke od njih su Ledena špilja ili Slovački raj, dvorac Betliar, kula sv. Urbana iz 14. stoljeća, katedrala sv. Elizabete i druge.

Ako vas ipak privlače egzotične destinacije, provjerite naš tekst o Vijetnamu.