5 najboljih destinacija s održivim turizmom

mini globus, ruka
Foto: Pexels

Prekomjerni turizam jedan je od najvećih izazova modernog turizma jer sve veći broj posjetitelja na određenim destinacijama dovodi do cijelog niza negativnih posljedica po lokalno stanovništvo, ali i same turiste

Na najvećem svjetskom turističkom sajmu ITD Berlin, održanom ranije ove godine, dodijeljene su nagrade za najbolje od top 100 održivih destinacija svijeta u kojima turizam ne ostavlja značajnije negativne posljedice, a neke od njih izdvojili smo u nastavku.

1. Goeree-Overflakke, Schouwen Duiveland, Veere, Westvoorne (Nizozemska)

Ova četiri mala mjesta na zapadnoj obali Nizozemske ovogodišnji su favoriti i najbolje destinacije za ljubitelje prirode. Svako od njih poznato je po prekrasnoj obali okruženoj Sjevernim morem, a gosti se njome mogu kretati brojnim biciklističkim i pješačkim stazama. Ako se odlučite posjetiti neku od ovih destinacija, moći ćete uživati u posjeti muzejima, vožnji čamcem i dugim šetnjama uz prekrasne prizore.

Jedno od mjesta koja svakako morate vidjeti je slano jezero Grevelingenmeer koje svojim izgledom oduzima dah, a na njemu možete uživati i u svim vrstama vodenih sportova.

2. Ljubljana (Slovenija)

Ljubljana je proglašena najboljom u kategoriji za urbanu održivost i izbjegavanje masovnog turizma. Uz visoke ekološke standarde, jedan je od rijetkih gradova u Europi koji posjetiteljima i stanovnicima nudi mnoštvo zelenih površina. Najveća od njih je park Tivoli, a samo nekoliko minuta šetnje od centra nalazi se Botanički vrt koji je dom za više od 4.500 različitih vrsta. Ipak, ono čime slovenska prijestolnica privlači veliki broj posjetitelja je hrana, odnosno lokalno uzgojeni sastojci i domaći recepti.

Posjetiteljima se poručuje posjetiti brojne galerije kako bi upili kulturu ovog grada, a prije odlaska bi obavezno trebali uživati u kavi uz slikovitu obalu rijeke Ljubljanice.

3. Gozo (Malta)

Kada je u pitanju Malta, nekako se uvijek ističe glavni grad Valletta koji je popularan zbog svoje arhitekture i prekrasnog pogleda na more, ali i manje poznati otok Gozo apsolutno je vrijedan pažnje jer vas ondje očekuju uvale s prekrasnim plažama kojima je teško odoljeti.

Oni koji vole ronjenje obavezno bi trebali posjetiti podvodnu špilju naziva Plava rupa. Radi se o slanom jezeru na čijem dnu se nalazi tunel koji ga povezuje s morem. Taj podvodni tunel dug je oko 80 metara i omiljena je destinacija ronioca iz cijelog svijeta.

Na ovom otoku promiču zaštitu lokalne kulture i tradicije, uključivanje lokalne zajednice u turizam i izbjegavanje eksploatacije radne snage po svaku cijenu, a za svoj su trud dobili i međunarodna priznanja.

4. Torroella de Montgri (Španjolska)

Ovaj gradić na španjolskoj Costa Bravi pokazao se najboljim u pružanju različitih mogućnosti za odmor uz more u skladu s načelima održivog turizma. Grad je star više od tisuću godina, a osim bogatog povijesnog središta, krase ga i prekrasne pješčane staze s kojih se pruža pogled na obalu. Nasuprot grada nalazi Medes Islands, jedan od najvažnijih rezervata flore i faune na zapadnom Mediteranu.

5. Gvajana

Gvajana se našla na vrhu popisa kada je konkretno ekološki turizam u pitanju. Na sjeveru ove južnoameričke zemlje nalaze se netaknute plaže, na zapadu izvanredni planinski lanci i tropske kišne šume, a na jugu zadivljujuće savane. Osim toga, 18% od ukupne svjetske površine tropskih šuma nalazi se upravo na području Gvajane. Euronews navodi kako je Gvajana izvanredno mjesto koje svakako treba posjetiti, a mnogi je opisuju kao najbolje čuvanu tajnu Južne Amerike te destinaciju koja je idealna za one koji traže istinsku avanturu.