Znanstvena studija: Deaktivacija Facebooka poboljšava mentalno zdravlje

deaktivacija Facebooka, društvene mreže, znanstvena studija
Foto: Simon/Pixabay
Istraživači sa Sveučilišta u New Yorku i Sveučilišta Stanford proučavali su utjecaj napuštanja društvene mreže na ponašanje i stanje uma ispitanika

Deaktivacija Facebooka na samo mjesec dana može dovesti do poboljšanja mentalnog zdravlja ljudi, pokazala je studija.

Studija naziva “The Effective of Social Media” provedena je prošle godine i uključivala je 2844 korisnika Facebooka koji su tu društvenu mrežu koristili više od 15 minuta dnevno.

Deaktivacija Facebooka rezultirala je povećanjem izvanmrežnih aktivnosti poput druženja s obitelji i prijateljima, dok su se neki od sudionika pohvalili kako su imali više vremena za gledanje televizije.

Udaljavanje od društvenih mreža pomoglo je da se sudionici istraživanja i subjektivno osjećaju bolje, ali s druge strane, osobe koje su deaktivirale Facebook bile su slabije informirane o aktualnim događajima.

Pokazalo se da manje prate vijesti i da ne mogu točno odgovoriti na pitanja o nedavnim događajima, ali nije jasno jesu li takvi bili i prije nego što su deaktivirali Facebook ili se to dogodilo nakon napuštanja te društvene mreže.

Istraživanje je također pokazalo da je veća vjerojatnost da se ljudi koji su deaktivirali svoje račune više nikad neće vratiti na tu društvenu mrežu ili će trajno smanjiti korištenje aplikacije nakon eksperimenta.

Autori studije kažu kako njihova studija nudi dosad najveće eksperimentalne dokaze o načinu na koji Facebook utječe na korisnike te da je deaktivacija Facebooka potaknula ispitanike da dobro razmisle o pozitivnim i negativnim utjecajima te društvene mreže na njihove živote, prenosi Tportal.

Od Facebooka su zatražili komentar, ali je njihov glasnogovornik za Washington Post rekao tek kako njihovi timovi rade na poticanju smislenih veza preko platforme.