‘Utapanje u plastici’ – zanimljiv projekt britanske fotografkinje

Drowning in plastic
Foto: Elisabeth Hoff

Milijuni morskih ptica i stotine tisuća morskih sisavaca svake godine stradaju zbog plastičnog otpada u našim morima

Britanska fotografkinja Elisabeth Hoff odlučila se pozabaviti problemom klimatske krize i zagađenja okoliša na svoj način – podsjećajući nas da se utapamo u plastici. Samo u posljednjih deset godina proizveli smo više plastike nego tijekom cijelog zadnjeg stoljeća i ta se količina ne smanjuje. Svake godine u naše rijeke, mora i oceane s kopna dospije oko 8 milijuna tona plastičnog otpada.

Hoff je objavila seriju zanimljivih fotografija pod nazivom “Drowning in Plastics”, prikazanih u sklopu godišnjeg događaja Great British Beach Clean (GGBC) koji organizira britansko Društvo za očuvanje mora. Cilj ovih fotografija je potaknuti sve one koji ih pogledaju da zastanu i razmisle o ogromnoj količini plastike koju proizvodimo.

Na fotografijama je prikazano nekoliko ženskih osoba koje plutaju ispod površine u mutnoj vodi, okružene plastičnim vrećicama i priborom za jednokratnu upotrebu, a posebno je uznemirujuća fotografija na kojoj je prikazana naizgled beživotna žena koja pluta među mnoštvom ispuhanih šarenih balona.

Drowning in plastic
Foto: Elisabeth Hoff

Kako su nastale fotografije

Fotografkinja koja stoji iza ovog projekta još je kao dijete s roditeljima počela jedriti diljem svijeta pa je upoznata s problemom, a budući da je pohađala i studij biologije mora, jasno je da je joj je jako stalo do zaštite oceana od zagađenja. Ovaj put se na svom projektu odlučila fokusirati na plastiku za jednokratnu upotrebu.

Iako fotografije izgledaju kao da su snimljene u tamnim morskim dubinama, Hoff je koristila podvodni studio kako bi uspjela postići željeni efekt. Osim studija, bili su joj potrebni i modeli koji će biti opušteni tijekom podvodnog snimanja pa su zbog toga angažirane dvije bivše sinkronizirane plivačice.