Savjet Billa Gatesa za bolje pamćenje

Bill Gates
Foto: Wikimedia Commons
Gates tvrdi kako mu je radoznalost koju potiče čitanje knjiga pomogla u napretku u njegovoj karijeri i radu, pa čak i ako niste ljubitelji čitanja, možda biste trebali poraditi na tome i poslušati savjet jednog od najbogatijih ljudi na svijetu

Bill Gates je veliki zagovaratelj čitanja. On sam godišnje pročita oko 50 knjiga i ističe kako čitanje nosi brojne prednosti. Stoga se njegov savjet odnosi na bolje pamćenje onoga što pročitate.

Kako onda milijarder i ljubitelj knjiga bolje pamti pročitano? Trik je, kaže, u kontekstu.

“Ako dovoljno čitate, onda postoji sličnost između stvari koja sve olakšava, jer jedna stvar je slična drugoj stvari. Ako imate širi okvir, onda imate mjesto gdje ćete sve staviti”, kaže Bill Gates.

Kada razumijete osnove neke teme, lakše ćete uklapati neke manje dijelove informacija i bolje ćete ih pamtiti.

Na primjer, ako želite učiti o znanosti, Gates kaže kako vam čitanje o znanstvenicima iz povijesti i naprecima koji su oni postigli može pružiti kontekst ili okvir koji će vam pomoći da zapamtite detalje.

“Tako ćete imati vremensku crtu, mapu ili grane znanosti te ono što je poznato, a što ne”, kaže milijarder.

Čitanje je za Gatesa više od zabave. 2017. godine je rekao da je ono apsolutno bitno za uspjeh. Kaže kako ga svaka knjiga uči nečemu novom ili mu pomaže da stvari vidi drugačije. Ističe kako je imao sreće što su ga roditelji ohrabrivali da čita. Smatra kako čitanje potiče radoznalost o svijetu, a ta radoznalost mu je pomogla u napretku u njegovoj karijeri i radu.

Gates je poprilično uporan u svojim čitalačkim navikama. Uvijek završava knjigu koju započne čitati, bez obzira na to slagao se s njom ili ne.

“Odbijam prestati čitati knjigu u sredini, čak i ako mi se ne sviđa. Što mi se knjiga manje sviđa, više bilješki pišem na marginama. To znači da ponekad provedem više vremena čitajući knjigu koju ne podnosim, nego knjigu koju volim”, izjavio je.

Izvor: CBNC