Online tečajevi i blogovi pomoću kojih besplatno možete steći nova znanja

ženska osoba za laptopom, besplatni online tečajevi
Foto: kaboompics/Pixabay

S obzirom na to da svi koji to mogu rade od kuće, a kafići, kina, restorani, kazališta te mnoga druga mjesta na kojima smo se inače okupljali i provodili slobodno vrijeme su zatvorili svoja vrata, sada je idealno vrijeme za usvajanje novih vještina

Znanje vam nitko ne može oduzeti i to je definitivno ono na čemu trebate kontinuirano raditi, a blogovi i besplatni online tečajevi koje vam donosimo u nastavku odličan su izvor korisnih informacija i prilika da razvijete vještine zbog kojih ćete postati konkurentniji na tržištu rada.

Zanima vas digitalni marketing, grafički dizajn, programiranje, htjeli ste naučiti ili usavršiti neki strani jezik, otkriti kako napraviti web stranicu, kako upravljati različitim podacima i slično? Evo gdje možete početi.

Digitalni marketing

S obzirom na to da veliki postotak ljudi svakodnevno koristi internet i provodi ogromnu količinu vremena za računalima, mobitelima i tabletima, zbog posla ili u privatne svrhe, ne iznenađuje činjenica da je digitalni marketing postao ključan za razvoj poslovanja malih tvrtki, ali i velikih korporacija.

Digitalni marketing obuhvaća nekoliko različitih područja, a ako želite naučiti osnove i steći širu sliku o tome što digitalni marketing točno predstavlja, HubSpot Academy je odličan početak. Korisnicima se na raspolaganju nalazi više tečajeva koji obrađuju različite teme (optimizacija za tražilice – SEO, inbound marketing, content marketing, marketing na društvenim mrežama itd.), a lekcije se nalaze u obliku video predavanja koja mogu trajati od par minuta do nekoliko sata, ovisno o području.

Još jedno mjesto na kojem se možete educirati o digitalnom marketingu je Coursera – jedna od najpoznatijih platformi za online edukacije. Na Courseri možete pronaći i besplatne tečajeve vezane uz grafički dizajn, izradu web stranica, prikupljanje, analizu i prezentaciju podataka te još mnoštvo toga. Tečajevi koje ovdje možete pronaći kreirani su od strane različitih sveučilišta i neki od njih su besplatni, dok ćete za one označene kao specijalizacija ili one koji uključuju certifikate na kraju ipak morati nešto platiti.

Više o digitalnom marketingu možete saznati i na web stranici Kontra agencije, gdje se nalaze e-bookovi o influencer marketingu, content marketingu, Google AdWordsu te oglašavanju na Facebooku i Instagramu, a koje možete besplatno preuzeti.

Programiranje

Na web stranici Dash nalazi se zanimljiv i besplatan online tečaj koji će vas upoznati s osnovama web razvoja kroz projekte koje možete raditi u vlastitom internetskom pregledniku. Ono što možete naučiti na ovoj web stranici su HTML, JavaScript i CSS.

Na web stranici Codecademy možete besplatno učiti neke od najpopularnijih programskih jezika, za početak možete vidjeti je li ovaj svijet zaista za vas, a ako je tako, dostupni su i napredniji tečajevi za koje je ipak potrebno izdvojiti nešto novca.

Stranica Codeasy ima besplatan osnovni tečaj programskog jezika C#. Tečaj je prikladan za sve one koji nemaju nikakvog znanja ni prethodnog iskustva. C# je razvila tvrtka Microsoft na temelju objektnih jezika C++, Java i Visual Basic, a kreiran je za izradu internetskih i desktop aplikacija u Microsoft .NET okruženju.

Besplatne tutoriale koji se tiču ovog područja možete pronaći i na stranici W3Schools.

Strani jezici

Kada je riječ o učenju stranih jezika online, Duolingo je vjerojatno prva aplikacija koja će pasti na pamet svima koji su barem jednom istraživali kako online učiti neki strani jezik. Pomoću Duolinga besplatno možete učiti više od 30 jezika, a sami birate kada ćete i koliko dugo učiti te hoćete li ponavljati stare ili brzo prelaziti na nove lekcije.

Na početku možete odabrati koliko ćete vremena dnevno odvojiti na učenje i ne postoji nikakvo ograničenje kada je u pitanju broj lekcija koje možete proći u jednom danu. Lekcije se otključavaju postupno, a pitanja na koja ste krivo odgovorili ponavljaju se ponovno na kraju lekcije. Važna stvar koju biste trebali znati kada je u pitanju Duolingo je ta da morate znati barem jedan strani jezik ako ga planirate koristiti, jer hrvatskog jezika još uvijek nema.

HelloTalk je još jedna aplikacija koja nudi besplatne tečajeve za više od 150 jezika. Ovu aplikaciju koristi više od 15 milijuna korisnika kojima je omogućeno da odabrani jezik uče uz pomoć izvornih govornika. HelloTalk je nezaobilazna aplikacija za sve one koji ozbiljno žele naučiti neki strani jezik, ali i pomoći drugima da nauče njihov. S partnerima možete komunicirati običnim ili glasovnim porukama, pozivima i videopozivima.

Novonastala epidemiološka situacija postaje sve ozbiljnija, što dokazuju i nove, sve radikalnije mjere koje se uvode s ciljem sprječavanja širenja virusa. Poslušajte preporuke stručnjaka, OSTANITE DOMA, istražite izvore koje smo vam preporučili i pametno potrošite svoje vrijeme.