Magle vam se naočale? Imamo rješenje!

koronavirus, maska
Pixabay.com

Najučestaliji problem ljudi koji nose naočale u vrijeme pandemije korona virusa jest konstantno maglenje istih što im otežava, ionako već oštećeni, vid.

Naime, zamagljivanje naočala je fizikalna pojava. Nastaje zbog kondenzacije vlage na glatkoj površini koja se javlja izdisanjem toplog zraka, a osobito pri velikim promjenama temperature kad iz tople prostorije izlazite na hladan zrak, pojašnjava 24sata.

Iako se u prodaji nude razne maramice i tekućine protiv magljenja stakala, sam učinak im izostaje, pa je tako optičar Ratko Kušić, kako prenosi 24sata, savjetovao jedno jeftino i jednostavno, a učinkovito rješenje.

– Naočale operite sapunom i isperite mlakom vodom, a potom ih posušite na zraku ili prebrišite čistom krpicom od mikrovlakana. To na lećama ostavlja tanak zaštitni sloj koji smanjuje površinsku napetost pa se vlaga neće skupljati na njima.

Kaže kako pomaže i ako masku čvršće pritisnete na nos i gornji dio lica ili ako je s unutarnje strane prelijepite dvostranom ljepljivom vrpcom koja će na taj način spriječiti da vaš dah dopire do stakala.

– Trik sa sapunom i vodom je najjednostavniji i najučinkovitiji. Nije magično rješenje, ali takvo ni ne postoji – zaključio je Kušić.

IZVOR: 24sata

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!