20 slijedova jela, emoji jelovnik i celer u mjehuru svinje. Ovo su najbolji svjetski restorani!
The World’s 50 Best Restaurants sastoji se od više od tisuću kulinarskih stručnjaka, a djeluje od 2002. godine. Svake godine, nakon strukturiranog i kontroliranog glasačkog procesa, kreiraju listu najboljih svjetskih restorana.
Donosimo listu deset najboljih restorana svijeta!
10. Steirereck – Beč, Austrija
Ovaj obiteljski restoran dugogodišnje tradicije, pod vodstvom kuhara Heinza Reitbauera, priprema moderne austrijske delicije. Unutarnji dizajn restorana je suvremen, s kombinacijama drva i betona. Njihovo prepoznatljivo jelo je pastrva u pčelinjem vosku, s žutom mrkvom, peludi i kiselim vrhnjem.

9. Mugaritz – San Sebastian, Španjolska
Na devetom mjestu našao se Španjolski restoran Mugaritz pod vodstvom Andoni Luis Aduriza. Dolazak u restoran uključuje oko dvadeset slijedova, ovisno o vremenu, koji su posluženi u vrtovima oko restorana. Najpoznatije jelo je osušena hortenzija s kakaom, tj. zaleđeni mjehurići kakaa, koji podsjećaju na suho cvijeće.

8. Maido – Lima, Peru
Chef Mitsuharu ‘Micha’ Tsumur vodi ovaj restoran s peruansko-japanskim menijem te klasičnim sushi barom. Njegovo poznato jelo je Cau Cau dim sum s morskim puževima, ali i riblji hot-dog.


7. Gaggan – Bangkog, Tajland
Ovaj renomirani restoran s razlogom je prozvan broj 1 od azijskih restorana tri godine za redom. Cheg Gaggan Anand često mijenja svoj menu i stvara magične kombinacije okusa. Gostima se pri dolasku daje jelovnik s 25 emojija tako da je svako jelo iznenađenje. Tek nakon jela prezentiran im je popis sa svime što su jeli. Najpoznatije jelo je riba s – ugljenom.

6. Asador Etxebarri – Axpe, Španjolska
Još jedan španjolski restoran na ovoj listi kombinira razne tehnike roštilja u iznimnom ruralnom okruženju. Chef Victor Arguinzoniz različitim tehnikama radi jela poput domaćeg choriza, slanih inćuna, a najpoznatije jelo ovog restorana je kukuruz s morskim ježom.

5. Central – Lima, Peru
Chef Virgilio Martínez, postigao je mnogo za gastronomiju Perua sa svojih mladih 30 godina. Ovaj restoran na meniju sadrži jela od 20 metara ispod mora do 4000 metara iznad, u više od 17 slijedova, a nastao je Martinezovim istraživanjima Andi, Amazone i mora. Najpoznatije jelo – riječni pamuk.

4. Mirazur – Menton, Francuska
Lociran na francuskoj rivijeri, bizu talijanske granice, Mirazur je idilični restoran gdje se može uživati u okusima mediteranske kuhinje, s inspiracijom argentinsko-talijanske pozadine chefa Maura Colagrecove. Najpoznatije je cikla s Oscietra kavijarom.

3. El Celler de Can Roca – Girona, Španjolska
U top tri ove liste smjestio se chef Joan Roca i njegov restoran suvremene katalonske kuhinje. Dva puta je proglašen najboljim svjetskim restoranom, a njegovo poznato jelo je janjeći consommé na ugljenu. Zanimljivost je da osim chefa Joana, restoran vode i njegova braća, Jordi koji je slastičar, te Josep – sommelier.

2. Osteria Francescana – Modena, Italija
Talentirani chef Massimo Bottura nije mogao ni pomisliti da će se njegov restoran naći na drugom mjestu ove liste, kada su ga pri otvorenju gotovo zatvorili, jer se lokalno stanovištvo nije slagalo s njegovim posve drugačijim pristupom kuhanju. Najdraže jelo gostima su Pet godina Reggiano Parmezana, koji provodi goste kroz renomirane sireve regije na različitim temperaturama, te posebne Bottura lazanje.

1. Eleven Madison Park – New York, SAD
Prvo mjesto na listi zauzeo je njujorški restoran Eleven Madison Park chefova Willa Guidare i Daniela Humma. Humm je već s 24 godine osvojio svoju prvu Michelinovu zvijezdu. Najpoznatije jelo je patka s lavandom i medom, no Humm kao svoje najbolje jelo ističe –korijen celera kuhan u mjehuru svinje.
