Hrvat koji crta X-Men

Igor Kordej, strip
Foto: YouTube

Prisutnost strip junaka u svakodnevnoj kulturi danas se pretežno vezuje uz film. Svakako još uvijek postoje zaljubljenici u strip koji redovito skupljaju svoje primjerke te zbog čijeg je interesa deveta umjetnost itekako još živa, ali film kao masovni medij već tijekom niza godina uprizoruje avanture strip junaka.

Dobro su nam poznati filmski naslovi poput Spidermana, Supermana, Batmana, Avengersa i mnogih drugih koji pune kino blagajne iz godine u godinu. Gotovo svi filmovi sa strip junacima se mogu svesti u dva tabora: DC Comics i Marvel. Preferencije su kod publike različite i svaka izdavačka kuća ima svoje strip junake i načine izražavanja.

Odmah je svakome jasno da se u tom biznisu vrti ogroman novac i da DC Comics i Marvel traže samo najbolje zaposlenike i suradnike. I sada zamislite situaciju u kojoj jedan Hrvat crta široko poznati serijal X-Men. U cijelom svijetu je toliko talentiranih i renomiranih strip crtača, ali naš Igor Kordej je dobio angažman. Možda je netko slučajno čuo za njega?

Početak karijere

Igor Kordej je karijeru započeo još krajem sedamdesetih godina u skupini Novi kvadrat zajedno s Markom Ilićem, Krešimirom Zimonićem, Joškom Marušićem i ostalima. Odmak skupine od tradicionalnog poimanja stripa i sklonost inovaciji prvenstveno kod tehnika crtanja i kadriranja izgradit će Kordejev stil.

Tijekom osamdesetih godina Kordej će crtati stripove Vam i Jesen koje će zamijetiti strani izdavači. Zanimljivo je kako je, primjerice, Jesen u Francuskoj stavljen na popis kulturnih dobara (Izvor: arhiva.portalnovosti.com), dok je kod nas malo poznat. Probijanje na strano tržište zbog kvalitete izričaja i inovativnosti bit će razlog Kordejevog odlaska u inozemstvo. Tadašnje strip tržište u Jugoslaviji ipak nije bilo dovoljno veliko i Kordej se seli u Francusku, a kasnije i u Dansku, kako bi izgradio inozemnu karijeru.

Početak suradnje s Marvelom

Ponovno preseljenje u Kanadu bit će trenutak kada Kordej počinje suradnju prvenstveno s Marvelom. Od 1995. do 2004. (Izvor: lambiek.net) Kordej će za Marvel crtati niz serijala. Zbog sjajnog crtačkog talenta i snažne radne etike Kordej je bio jako cijenjen tijekom višegodišnje suradnje. Dolaskom novog uredništva u Marvel tijekom 2003. godine koje je zahtijevalo mnogo konzervativniji pristup crtanju stripa uz niz zabranjenih tema i korektura koje zadiru u umjetničku slobodu, Kordej će se ubrzo odlučiti za odlazak.

Marvel je sigurno najpoznatiji period Kordejevog rada, ali na sjevernoameričkom tržištu on je još crtao za čuvenog izdavača Dark horse naslove kao što su Tarzan, Predator ili Star Wars.

Povratak u Hrvatsku

Povratak u Hrvatsku uslijedit će 2006. godine i time počinje nova faza Kordejevog rada s francuskom izdavačkom kućom Delcourt. Za Delcourt Kordej crta nekoliko naslova: Tajna povijest, Imperija, Taras Buljba, Srce bitaka i Keltos. Ti novi projekti ponovno su vratili Kordeja pravom umjetničkom radu gdje se može slobodno izraziti bez postavljanja granica ili cenzura. Jedan zanimljiv projekt koji je također zaživio u tom periodu nakon povratka u Hrvatsku bio je strip Texas kid koji je dostupan online, i to besplatno.

Jedan od najnovijih njegovih uradaka predstavljen prošle godine je „Maršal Bass“. Riječ je o povratku prema žanru vesterna koji je danas skoro zaboravljen i suradnja na tom projektu s još jednim sjajnim umjetnikom Darkom Macanom se svakako isplatila.

Veliki doprinos u kulturi, ali ipak još uvijek nedovoljno primijećen

Najbolji pokazatelj veličine možda i našeg najboljeg strip crtača svih vremena je priznanje francuskog ministarstva kulture. 2013. godine Igor Kordej je imenovan Vitezom reda umjetnosti i književnosti što je najviše odličje za doprinos u kulturi koje možete dobiti u Francuskoj.

Nažalost, o sjajnom postignuću hrvatskog umjetnika jako se malo govorilo. Dok bi se druge zemlje borile kako da privuku ovakvog umjetnika i daju mu potrebna financijska sredstva, kod nas njegov dugogodišnji rad na najvišoj svjetskoj razini prolazi gotov neprimijećen i očito je umjetnicima koji stvaraju vrhunske stripove prepušteno jako malo medijskog prostora.

Igor Kordej, srećom, i dalje nastavlja sa stvaranjem remek-djela devete umjetnosti i neumorno radi. Nadajmo se da će ubuduće njegovi stripovi biti prepoznatljivi u našem društvu i da će Igor Kordej dobiti pozornost kakvu zaslužuje.

Izvori:

http://arhiva.portalnovosti.com/2013/08/kult-licnosti-136/

https://www.lambiek.net/artists/k/kordey_igor.htm

https://www.lambiek.net/artists/k/kordey_igor.htm