Najsigurnije aviokompanije za 2019. godinu

zrakoplovi, aviokompanije, Qantas
Pixabay
Analizirani su podaci za 405 kompanija iz cijelog svijeta, a izdvojeno je 20 najsigurnijih prijevoznika

AirlineRatings.com objavio je listu najsigurnijih aviokompanija za 2019. godinu, a na vrhu popisa našao se australski prijevoznik Qantas.

Iako su incidenti u zračnom prijevozu rijetki, tijekom prošlih 12 mjeseci broj žrtava je porastao. AirlineRatings prošle godine nije mogao izdvojiti kompaniju koja je bila bolja od konkurencije, dok je ove godine ipak proglasio pobjednika.

“Qantas je nedvojbeni pobjednik, i to zahvaljujući njegovoj vodećoj poziciji u industriji i inovacijama na polju sigurnosti”, pojasnio je urednik AirlineRatingsa Geoffrey Thomas, posebno naglasivši pouzdanost nove linije između Australije i Velike Britanije.

Prilikom izbora najsigurnijih aviokompanija korišteno je 12 različitih kriterija, uključujući izvještaje vladinih agencija, organizacija zračnih prijevoznika i regulatornih tijela. Vrednovali su se i starost flote, profitabilnost svakog prijevoznika te nesreće i ozbiljniji incidenti.

Qantas je već ranije bio proglašen najsigurnijom aviokompanijom, od 2014. do 2017. godine, a među najboljima je bio i 2018. godine, kada je AirlineRatings odlučio da neće rangirati najbolje prijevoznike.

Popis 20 najboljih

Qantas je za 2019. godinu izdvojen kao najsigurniji, dok je ostalih 19 prijevoznika navedeno abecednim redom.

Na popisu od 20 najboljih nalaze se: Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, American Airlines, Austrian Airlines, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, KLM, Lufthansa, Qantas, Qatar Airways, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, United Airlines i Virginova skupina prijevoznika.

Povratnik među 20 najboljih je United Airlines, a s popisa su ovog puta izostali Japan Airlines i Etihad.

Izdvojeno je i deset najboljih niskotarifnih kompanija kada je sigurnost u pitanju, a prema abecednom redu to su: Flybe, Frontier, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia/Asia, Thomas Cook, Volaris, Vueling, Westjet i Wizz.

Australski portal je sve prijevoznike ocijenio prema svojem sustavu sa sedam zvjezdica. Croatia Airlines je, kao i svih 20 najsigurnijih kompanija, dobila sedam zvjezdica.

Najslabije ocjene, jednu ili dvije zvjezdice, dobili su Ariana Afghan Airlines, Bluewing Airlines, Kam Air i Trigana Air Service.

Izvor: Putoholičari