Gradovi koje morate posjetiti u 2019. godini

top 10 gradova, putovanja, novi sad, zadar
Foto: Pixabay
Popularni portal za putovanja Lonely Planet je izabrao top 10 gradova koje morate posjetiti.

Prestižnu preporuku su zaradili i jedan naš grad, ali i grad iz jedne od susjednih država. U nastavku pročitajte o kojim se sve gradovima i zašto biste ih trebali posjetiti.

1. Kopenhagen

Danski glavni grad je bez sumnje jedan od najaktraktivnijih gradova u svijetu i sve više ljudi ga na svom popisu želja navode kao destinaciju koju žele posjetiti. Kopenhagen se može pohvaliti najmodernijom podzemnom željeznicom na svijetu, a gradom će vas provesti lokalni vodiči kojima trebate ostaviti onoliko novca koliko možete, jer funkcioniraju na principu napojnice. Da bi vam bilo jasno zašto svi žele posjetiti ovaj grad, dovoljno je samo površno istražiti što on nudi.

2. Shēnzhèn

Ovo je grad kojeg nazivaju kineskom Silikonskom dolinom. Taj najinovativniji kineski grad je nekad bio poznat kao jeftinija alternativa za Hong Kong kad je noćni život u pitanju. Shenzhen sa svojim muzejima, raskošnim umjetničkim okruzima i raznolikom i impresivnom populacijom inovatora i poduzetnika ima dosta toga za pokazati.

3. Novi Sad

Elegantan, a jednostavan, ovaj grad je domaćin Exit festivala i glavno okupljalište mladih u Srbiji. Grad pršti kreativnom energijom, a jednu od glavnih turističkih atrakcija, Petrovaradin, dodatno oživljava kroz Gradić fest – festival glazbe, filma, kazališta i umjetnosti.

4. Miami

Poznat po svojim prekrasnim plažama i odličnom noćnom životu, Miami već godinama privlači putnike koji su u potrazi za tropskim rajem. Posljednjih nekoliko godina se razvio u centar umjetnosti i urbanog dizajna, a i gastro ponuda postaje sve bogatija.

5. Kathmandu

Iako je nakon potresa 2015. godine ovaj grad bio razrušen, on se oporavio i počeo modernizirati. Povijesnim znamenitostima je vraćena stara, a u labirintskim ulicama starog grada možete uživati u pogodnostima kao što su wi-fi i električna energija.

6. Mexico City

Meksička prijestolnica je savršen spoj kulture, povijesti te bogatog grada s brojnim hotelima, restoranima i klubovima. Ako su vam dragi povijesni gradovi i dobra hrana, onda je Mexico City grad kojeg ćete sigurno zavoljeti.

7. Dakar

Jedan od najdinamičnijih afričkih gradova nudi mješavinu suncem okupanih plaža, šarenih tržnica i noćnih klubova koji nude zabavu do ranih jutarnjih sati. Zahvaljujući novoizgrađenom aerodromu vrijednom 600 milijuna dolara, Dakar će se zasigurno sve češće nalaziti na popisima mnogih putnika.

8. Seattle

Napredan i prepun kreativne energije Seattle je grad koji se uvijek nalazi u centru pažnje. To je grad u kojem se iz malih ideja rađaju veliki brendovi, a najpoznatiji od njih je Amazon.

9. Zadar

Zadar je grad bogate povijesti i kulturne baštine te spada u poznatije i ljepše gradove naše obale. Poznat je po morskim orguljama i pozdravu Suncu, a zadarski zalazak Sunca je čak i Alfred Hitchcok nazvao najljepšim na svijetu.

10. Meknes

Jedan je od četiri carskih gradova Maroka. Iako u usporedbi s Fezom ili Marakešom ima znatno manje posjetitelja, ovaj grad se nije bez razloga našao na ovoj listi top 10 gradova jer je također prepun zanimljivosti, ljepota i tradicije.