10 najboljih svjetskih gradova

ljudi, ulica, najbolji svjetski gradovi
Foto: Pixabay
Možda neke od ovih svjetskih gradova uzmete u obzir prilikom planiranja svog sljedećeg putovanja

Nije lako odgovoriti na pitanje koji je grad najbolji na svijetu jer prema mišljenjima jednih, takav grad u ponudi mora imati restorane svjetskog ranga i nezaboravnu zabavu na svakom koraku, dok drugi preferiraju pristupačne cijene, dobar javni prijevoz i dobre susjede.

Time Out je odlučio pronaći odgovor na to pitanje i otkriti što jedan grad čini odličnim. Anonimno su ispitali gotovo 34.000 stanovnika različitih gradova diljem svijeta – od Madrida, Tel Aviva, Chicaga, Melbournea, Cape Towna do Tokija.

Postavljali su im pitanja o hrani i piću, kulturi, noćnom životu, zajednici, susjedstvima te sveukupnoj sreći i drugim čimbenicima, poput ljepote, pristupačnosti i pogodnosti. Na kraju su ista pitanja postavili svojim urednicima i stručnjacima koji žive u različitim gradovima i koji ih poznaju kao nitko drugi pa je stvoren popis najboljih svjetskih gradova u 2019. godini.

U nastavku pogledajte koji gradovi su se našli u top 10.

10. Tokio, Japan

Na desetom mjestu ovog popisa našao se Tokio koji je okrunjen kao najbolji grad u Aziji te grad koji većina ljudi diljem svijeta želi posjetiti u 2019. godini.

tokio, najbolji svjetski gradovi
Pixabay
9. Pariz, Francuska

Čini se da Parižani žive u skladu s reputacijom koja ih prati – prakticiraju seks više nego stanovnici bilo kojeg drugog grada i najčešće posjećuju galerije i muzeje.

pariz, najbolji svjetski gradovi
Pixabay
8. Glasgow, Škotska

Glasgow je možda malen i kišovit, ali njegovi stanovnici ga vole – dali su mu visoke ocjene za priuštivost i ljubaznost, kao i za glazbenu, klupsku i gastro scenu.

glasgow, najbolji svjetski gradovi
Pixabay
7. Berlin, Njemačka

Impresivnih 84% stanovnika Berlina smatra kako je klupska scena u njihovom gradu nevjerojatna, a također su postignute visoke ocjene kad je u pitanju jednakost, kreativnost i priuštivost.

berlin, najbolji svjetski gradovi
Pixabay
6. Montreal, Kanada

Montreal je drugi najpovoljniji grad na popisu i grad s najkraćim radnim vremenom. Kao najbolje stvari u Montrealu izdvajaju se njegova dinamičnost, raznolikost i kreativnost.

montreal, najbolji svjetski gradovi
Pixabay
5. Los Angeles, SAD

Većina stanovnika Los Angelesa također smatra svoj grad dinamičnim, raznolikim i kreativnim, a veliki broj njih je izjavio da se u njemu osjećaju sretno.

los angeles, najbolji svjetski gradovi
Pixabay
4. London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Samo 6% stanovnika Londona se izjasnilo da su se u posljednja 24 sata prije ankete osjećali nesigurnima, a gotovo 80% njih je izjavilo kako se osjećaju sretno. Istraživanje je otkrilo da je London jedan od najdinamičnijih, najraznolikijih i najkreativnijih gradova na svijetu.

london, najbolji svjetski gradovi
Pixabay
3. Chicago, SAD

Chicago je zauzeo prvo mjesto kad su u pitanju hrana i piće, a broj stanovnika ovog grada koji su odgovorili da su istinski sretni je veći nego kod drugih gradova.

chicago, najbolji svjetski gradovi
Pixabay
2. Melbourne, Australija

S više mjesta na kojima se izvodi živa glazba nego bilo koji grad, Melbourne ima uspješnu koncertnu scenu – 25% stanovnika je odgovorilo da je bilo na koncertu tjedan dana prije ankete. Melbourne je drugi najkreativniji grad s popisa, a njegovi stanovnici su drugi najsretniji narod.

1. New York

Sveukupni pobjednik je jedan i jedini New York – broj jedan kad je u pitanju kultura, broj dva kad je u pitanju hrana i broj tri kad je u pitanju piće. Njujorčani su također izglasali da je njihov grad najraznovrsniji u svijetu.

new york
Pixabay

Cijeli popis pogledajte ovdje.