Zero Waste trend – život bez smeća

zaštita okoliša, zero waste trend
Foto: Pixabay
Plastične vrećice, čaše, slamke, boce, limenke i folije samo su dio otpada koji stvaramo u roku jednog dana, a razgrađuje se stoljećima

Zero Waste trend prvo je postao popularan među ekolozima, a sve više ga počinju prakticirati i drugi, osobito mladi ljudi. Riječ je o trendu koji potiče minimalnu proizvodnju smeća i ekološki način življenja općenito.

Zero Waste trend je sve popularniji pokret koji je nastao kao odgovor na sve veće zagađenje okoliša, a zasniva se na načelu 5R koje obilježava zero waste filozofiju – refuse, reduce, reuse, recycle, rot (odbiti, smanjiti, ponovno upotrijebiti, reciklirati, kompostirati).

Kako prakticirati Zero waste

Zero waste je usko vezan s veganstvom i minimalizmom, a pojedinci koji slijede ovu životnu filozofiju koriste proizvode napravljene od materijala koji traju. Koriste staklo, bambus ili druge materijale biljnog porijekla koji se lako kompostiraju i kupuju u rinfuzi kako bi izbjegli jednokratnu plastičnu ambalažu.

Ako i sami želite pomoći u reduciranju otpada, to možete učiniti na sljedeći način.

Za početak, odvajajte papir, staklo, plastiku, konzerve i reciklirajte. Jednokratna pakiranja i predmeti od plastike nalaze se svuda oko nas, ali plastične boce i posude možemo zamijeniti staklenim, a plastične vrećice onima koje su izrađene od platna.

Kad je u pitanju hrana, kupovina u rinfuzi je dvostruko korisna, jer osim što ćemo smanjiti broj plastičnih vrećica i ambalaža u koje je pakirana većina namirnica, s vremenom će se u našim hladnjacima i kuhinjskim ormarima naći zdravija, manje prerađena hrana.

Kada je u pitanju odjeća, značajnu promjenu donosi kupovina u second hand dućanima ili biranje ekološki osviještenih brendova.

Značajna je i zamjena jednokratnih predmeta s onima koji imaju duži vijek trajanja, bilo da je riječ o boci za vodu, šalici za kavu, čaši ili slamki.

Iako ove promjene u početku mogu zahtijevati nekoliko skupljih ulaganja, ona su u potpunosti isplativa i opravdana jer dugoročno donose uštedu.