TasteAtlas: impresivni globalni vodič kroz tradicionalna lokalna jela

tasteatlas, gastronomija, hrana i piće
TasteAtlas / screenshot
TasteAtlas, ambiciozni projekt koji se temelji na dugotrajnom, opsežnom istraživanju, enciklopedija je okusa i mirisa poteklih iz svih gradova i sela diljem svijeta

Mnogi ljubitelji putovanja na svakoj svojoj destinaciji vole isprobati i lokalnu kuhinju, bilo to u nepretencioznim malim lokalima ili prestižnim restoranima ovjenčanim Michelinovim zvjezdicama. U potrazi za dobrim mjestom za ručak ili večeru, mnogi se oslanjaju na platforme poput TripAdvisora, ali se o njima sve više govori kao o nepouzdanom sistemima ocjenjivanja koji su previše podložni subjektivnom dojmu gostiju.

Sada postoji rješenje i za taj problem: TasteAtlas, prvi sistematizirani online vodič kroz hranu i piće diljem zemaljske kugle. Kako stoji na impresivnoj web stranici, TasteAtlas je enciklopedija okusa u kojoj trenutno možete pronaći preko 10.000 jela i sastojaka, a plan je s vremenom okupiti sve na jednom mjestu – kako one popularne, tako i zaboravljene okuse i mirise svakog grada i sela na svijetu.

Zvuči ambiciozno? Svakako, ali već s prvim pogledom na stranicu postaje jasno da je ekipa koja je gradila ovu bazu podataka ambiciozno prionula na posao od samog početka. Svako jelo prati kratki opis uz informacije o porijeklu, a prate ga preporuke za restorane i lokale u kojima neko konkretno jelo pripremaju najbolje na svijetu – po ocjenama renomiranih kritičara i gastronomskih vodiča.

Ne zaboravimo još jedan bitan faktor u ovoj priči: TasteAtlas je projekt nastao u Hrvatskoj. Iza bogate gastronomske enciklopedije stoji osnivač Index.hr-a Matija Babić, koji je atlas pokrenuo kao startup pred nekoliko godina, potom okupio tim za zahtjevno i dugotrajno istraživanje, i naposljetku predstavio rezultat prije nekoliko dana.

Kako istraživati TasteAtlas?

Zamamni atlas možete istraživati na dva načina: po destinaciji i po jelima. Recimo da sljedeći mjesec putujete u Barcelonu na produženi vikend i želite autentično gastronomsko iskustvo – upišite ‘Barcelona’ u pretraživač, odaberite rezultat i ponudit će vam se popis lokalnih specijaliteta.

tasteatlas, gastronomija, hrana i piće
TasteAtlas / screenshot

Uz svako jelo će vam se prikazati i nekoliko restorana gdje ga se, po mišljenju kritičara i recenzenata, isplati probati. Spomenimo i da su objavljene recenzije potpuno transparentne; uz svaku izjavu su navedeni njen autor i izvor s kojeg je recenzija preuzeta.

Ako nemate neku konkretnu destinaciju na umu, istražujte TasteAtlas slobodno. Opcija explore the map odvest će vas na kartu svijeta, raskošnu tapiseriju načičkanu sličicama primamljivih zalogaja; krećite se po karti, istražujte strane zemlje, provjerite gdje se najbolje spremaju vaši grastro favoriti ili dodajte nove ideje na popis jela koje želite probati.

Ne zanimaju vas daleki krajevi? Tu je uvijek domaći teren: provjerite koja su hrvatska jela i pića uvrštena u enciklopediju, a ako ne pronađete vaše omiljene okuse iz djetinjstva, obavijestite TasteAtlas tim da ih uvrste na stranicu. Uostalom, to je i cilj – stvoriti najveću globalnu bazu gurmanskih divota i spasiti tradicionalne, bogate okuse od zaborava. I jedan dobronamjeran savjet za kraj: ne pregledavajte TasteAtlas gladni.