Što je mindfulness i kako može pomoći u eliminaciji stresa

mindfulness, meditacija
Foto: Pixabay

Jedna od definicija kaže da mindfulness predstavlja stanje našeg uma kada smo svjesni određenih emocija, misli ili stvari unutar radijusa naše svjesnosti, ali još im nismo dodijelili značenje koje im inače pridajemo

Drugim riječima, mindfulness je “kratak trenutak” čiste svjesnosti o određenoj misli, emociji i stvari, oslobođen od značenja koja im inače automaski dodijelimo. Traje toliko kratko da ga inače ni ne primjećujemo, ali smatra se kako ga redovitim treningom možemo razviti.

Klinička psihologinja i kvalificirana terapeutkinja dr. Cinzia Pezzolesi u jednom je podcastu istaknula kako puno vremena provodimo razmišljajući o budućnosti ili kopajući po prošlosti, a mindfulness se vrti oko toga kako biti prisutan ovdje i sada.

Ona kaže da se mindfulness ne sastoji od toga da svoje odluke donosimo sporije, nego promišljenije. Naime, ovdje se ne radi o tempu nego o uspostavljanju veze između toga što radimo i što osjećamo.

Kako nam to može pomoći u borbi sa stresom?

Dr. Pezzolesi svakodnevne teške situacije s kojima se susrećemo u životu smatra pritiscima, a ne stresom. Stres je ono kako mi reagiramo na te pritiske. Najčešće se suočavamo s njim onda kada nemamo nikakvo rješenje za pritisak kojemu smo izloženi.

Velikim problemom smatra multitasking i tvrdi da nitko ne može dobro i bez pritiska obavljati nekoliko stvari odjednom. Kada započnemo obavljati jednu aktivnost, a zatim ju prekinemo pa se prebacimo na nešto drugo, potrebno nam je puno vremena da se opet vratimo natrag na isti zadatak i budemo koncentrirani. Zbog toga se na kraju dana osjećamo jako iscrpljeno.

“Najbolje funkcioniramo kada smo sposobni usredotočiti se na jednu stvar i otpustiti sve ono što nije važno. Potpuno koncentrirani”, kaže Pezzolesi. Važno je osvijestiti naše emocije i reakcije na određene događaje i promišljati o njima, što znači da ćemo s vremenom biti sposobni reagirati na njih onako kako mi želimo – prihvatiti ih i proživjeti ili ih zanemariti.

Mindfulness neće odjednom sve učiniti savršenim, ali svakako može donijeti određena poboljšanja.