Prirodni lijekovi koji pomažu ublažiti simptome mamurluka

čaše s koktelima, alkohol
Foto: bridgesward/Pixabay

Tulumarenje i povremeno uživanje u alkoholu zna biti zabavno, sve dok ne pretjeramo i sljedećeg se jutra probudimo s mamurlukom

Mamurluk je reakcija našeg organizma na preveliku količinu popijenog alkohola, a prate ga simptomi poput glavobolje, mučnine, malaksalosti, vrtoglavice i razdražljivosti, koji se javljaju kao posljedica poremećaja hormona, dehidracije, pada šećera u krvi i povišene kiseline.

Za rupe u sjećanju i osjećaj srama zbog stvari koje ste napravili pod utjecajem alkohola nemamo pomoći, za to ćete se ipak morati pobrinuti sami, ali ono u čemu vam možemo pomoći je ublažavanje simptoma mamurluka.

U nastavku donosimo nekoliko prirodnih lijekova koji će vam pomoći da lakše preživite dan poslije burnog izlaska.

Voda

Ovo vjerojatno čak i sami znate, ali svejedno vrijedi ponoviti jer čak i umjeren unos alkohola vodi do dehidracije, što pak izaziva glavobolju, manjak energije i malaksalost. Za vodom ne biste trebali posezati samo dan poslije pretjerane konzumacije alkohola, potrudite se da se uz vas tijekom izlaska osim čaše s alkoholom nalazi i čaša vode, a obavezno popijte još jednu prije spavanja.

Banana

Banana će opskrbiti vaš organizam kalijem, elektrolitom koji gubite znojenjem ili mokrenjem. Osim toga, sadrži i vitamine C i B6 koji pomažu u neutraliziranju slobodnih radikala koji imaju negativan utjecaj na jetru. Vitamin C zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima također sprječava pretvaranje alkohola u organski spoj aldehid, koji nastaje kada tijelo razgradi alkohol i pridonosi jačanju simptoma mamurluka.

Med

Med je koristan u ublažavanju tegoba izazvanih mamurlukom jer sadrži obilje fruktoze, voćnog šećera koji razgrađuje acetaldehid i pretvara ga u octenu kiselinu koju tijelo lakše sagorijeva.

Kokosova voda

Ispijanje bilo kakve tekućine je dobro za naš organizam jer pretjerani unos alkohola dovodi do dehidracije, a kokosova voda je posebno korisna jer za razliku od vode, recimo, sadrži elektrolite.

Čaj od mente ili đumbira

Želučani problemi i mučnine su još neke od tegoba povezanih s mamurlukom, a njih možete ublažiti ispijanjem čaja od mente ili čaja od đumbira. Jednako učinkovit je i sok od đumbira.

Masna hrana

Pri tom ne mislimo na tešku hranu od koje će vam još više biti zlo. Birajte namirnice s visokim udjelom zdravih masti poput avokada, maslinovog ulja i lososa. Umjesto lososa možete konzumirati i neku drugu masnu ribu.

Iako neki tvrde da se “klin klinom izbija”, odnosno da bi se protiv mamurluka trebalo boriti dodatnim unosom alkohola, ta tvrdnja nikako ne stoji – osim ako želite produžiti agoniju. Alkohol biste trebali izbjegavati u širokom luku barem tjedan dana, jer je otprilike toliko potrebno organizmu da ga u potpunosti izbaci van.