Nedostatak leda na Sjevernom polu – očekuju li nas ekstremne zime?

klima, okruženje
Pixabay

Nedostatak leda na Sjevernom polu mogao bi uzrokovati ekstremne zimske vremenske obrasce u Europi, piše Istramet. Već je gotovo studeni, a more uz obale Sibira se još uvijek ne ledi što je do sada nezabilježeno.

Pošto je riječ o milijunima četvornih kilometara, pitanje koje se nameće je kako će to utjecati na zimski vremenski obrazac na Sjevernoj hemisferi. Je su li sezonske prognoze koje predviđaju topliju zimu uzele u obzir novonastalu situaciju?

Temperaturna odstupanja na Arktiku ovih dana iznose +4,5 °C, iako su pojedina područja toplija i za nevjerojatnih 15 °C.

Kada se govori o odstupanju temperatura od prosjeka, to ne znači da su one toliko u plusu, već da su više od uobičajenih za doba godine. Primjerice, neki dijelovi Arktika trenutno mjere tek 0 °C, dok je prosjek za ovaj dio godine -15 °C.

Utjecaj nedostatka leda na nadolazeću zimu

Najviše se špekulira je mogući utjecaj nedostatka leda na Sjevernom polu na mlaznu struju koja bi se, shodno tome, mogla poremetiti. Mlazna struja je zračna struja na visini od 8 do 11 km koja dostiže brzine i do 500 km/h, a kreće se od zapada prema istoku.

Brzina mlazne struje, u velikom dijelu, ovisi upravo o temperaturnim razlikama između Artika i umjerenog pojasa, a što je razlika veća, struja je brža. U takvim situacijama, kao što je to na primjer bilo prošlo zime, imamo dominantno “zapadno strujanje” i blago vrijeme koje nam donosi zrak s Atlantika.

Topao Arktik mogao bi doprinijeti slabljenju te struje i njezinom merdijalnom kretanju, što može donijeti jake udare zime dijelovima Europe i Sjeverne Amerike. Takav se scenarij odvija upravo sada u SAD-u u čijem je središnjem dijelu sada i do 20 °C hladnije od prosjeka.

Slabija mlazna struja može rezultirati jakim ekstremima u oba smjera, ekstremom toplinom na dalekom sjeveru, kao i dugotrajnim polarnim udarima sve do suptropskog pojasa, pa tako i u našim krajevima.

Kako zaključuju iz Istrameta, vjerovatnost pojave lanjske ekstremno tople zime je mala. Sve je izglednije da nam stiže turbulentnija zima u kojoj postoji mogućnost za brze i nenadane izmjene ekstremno toplih i hladnih perioda.

IZVOR: istramet.hr

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!