Luksuzni stan za sudnji dan: podzemni bunker za najbogatije

YouTube screenshot
U podzemnom kompleksu u Kanzasu, otpornom i na nuklearno oružje, uređeno je dvanaest obiteljskih stanova za one koji strahuju od smaka svijeta. Kad je sigurnost u pitanju, nitko ne pita za cijenu – a u ovom slučaju, radi se o 3 milijuna dolara po stanu

Ako spomenete izraz doomsday preppers, mnogi vjerojatno prvo pomisle na pomalo otkačene ‘obične’ ljude koji sustavno skupljaju zalihe konzervirane hrane i opremaju podzemna skloništa u vlastitim dvorištima za slučaj da nas sudnji dan zadesi u bližoj budućnosti. Kako to obično biva, onima koji raspolažu s više sredstava dostupna su daleko luksuznija rješenja – poput podzemnog kompleksa u SAD-u kojeg je prije deset godina otkupio i adaptirao Larry Hall.

Iako točna lokacija bunkera nije poznata, nalazi se negdje sjeverno od Wichite u saveznoj državi Kanzas. Stambene jedinice na petnaest podzemnih razina smještene su u nekadašnjem silosu za nuklearne projektile kojeg je Hall kupio 2008. godine za 300.000 američkih dolara.

Projekt se pokazao i više nego isplativim jer je kompleks prije nekoliko godina rasprodan u potpunosti, i to po vrtoglavoj cijeni od 3 milijuna dolara po katu. Ako imate nešto manje apetite kad je kvadratura u pitanju, mogli ste kupiti i jedan od stanova koji zauzimaju samo pola kata, po cijeni od 1,5 milijuna dolara.

This doomsday bunker for the super rich is already sold out

Check out the doomsday bunker America's super rich are buying to prepare for the end of the world. via CNBC: Make It

Gepostet von NBC News am Donnerstag, 10. August 2017

S obzirom na nekadašnju namjenu, objekt je siguran i u slučaju napada nuklearnim oružjem. Na petnaest katova uređeno je ukupno dvanaest stanova, a ostatak bunkera zauzimaju dijeljene društvene prostorije raznih namjena. Iako u stanovima nema dnevnog svjetla, to ne znači da morate ostati bez pogleda – umjesto prozora, na uokvirenim LED ekranima prikazuju se snimke okoliša po vašem izboru. Internet, kino, bazeni, teretana… investitor se pobrinuo da budućim stanovnicima tzv. Survival Condo Projecta ništa ne nedostaje.

Hall je u međuvremenu otkupio još jedan podzemni silos kojeg trenutno preuređuje u stambene jedinice, a završetak radova očekuje se do jeseni ove godine. Polovica stanova u novom bunkeru već je našla svoje kupce; kad je kraj svijeta u pitanju, nitko ne pita za cijenu.

Business Insider / NBC News