Rižoto je ukusan, a jednostavan za pripremu i uz nekoliko manjih promjena sastojaka možete ga pripremati na stotinu različitih načina
Posljednja stvar koju želimo tijekom vrelih ljetnih mjeseci je provoditi sate pored štednjaka, kuhajući neka komplicirana i teška jela. Ono što trebamo je jednostavan i ukusan obrok koji će biti brzo gotov i za čiju pripremu nije potrebno previše sastojaka. Takav je rižoto za koji vam u nastavku donosimo recept.
S obzirom na to da je ljeti sezona rajčica, ovaj put smo se odlučili za kremasti rižoto od rajčice. Za cijeli proces pripreme, od početka do kraja, potrebno je maksimalno 20 minuta.
Recept za kremasti rižoto od rajčice
Sastojci
- 1 šalica Arborio riže ili neke druge riže s većim postotkom škroba
- 3 rajčice srednje veličine
- 1 veći luk
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje (ili 2 žlice maslaca)
- 2 dl vina
- malo temeljca (povrtnog ili goveđeg)
- sol, papar
Priprema
Na širokoj tavi s debelim dnom zagrijte maslac ili maslinovo ulje i popržite sitno narezan luk. Kada luk omekša, dodajte sitno sjeckane rajčice i kuhajte sve dok se ne pojave mjehurići. Zatim dodajte rižu, malo bijelog vina, češnjak, sol i papar pa ostavite da se sve zajedno kuha dok riža ne omekša. Po potrebi postupno podlijevajte temeljcem.
Ako se odlučite za povrtni temeljac, pripremiti ga možete tako što ćete očistiti i narezati povrće poput mrkve, peršina, tikvica, luka i sl. pa ga kratko pirjati. Nakon kraćeg pirjanja, povrće treba prokuhati, a zatim procijediti i ohladiti temeljac.
Rižu tijekom kuhanja treba stalno miješati kako bi se oslobodio škrob iz zrna. Posebno je važno paziti da se riža ne prekuha ili zagori.
Pred sami kraj pripreme dodajte malo bosiljka i parmezan. Da bi rižoto bio još kremastiji, možete dodati i jednu žlicu mascarpone sira. Ovako pripremljen rižoto od rajčice možete poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz meso.
Znamo da je povrće dobro za zdravlje i da ga trebamo konzumirati u što većim količinama, a s promjenom godišnjih doba na tržnice dolaze različite vrste sezonskog povrća pa tako ovaj recept možete prilagođavati i umjesto rajčice koristiti neku drugu namirnicu.
Za jesensku verziju kremastog rižota možete iskoristiti gljive, za zimsku bundevu, a za proljetnu varijantu rižota grašak, šparoge ili neko drugo sezonsko povrće.