Kako napisati dobar CV? Donosimo 10 savjeta koji će vas dovesti do razgovora za posao

posao, firma, it
Pixabay

Naišli ste na oglas za posao koji zvuči kao vaše radno mjesto iz snova?

Uz prijavu ćete vjerojatno morati priložiti CV, tj. životopis, koji može biti presudan faktor pri razmatranju kandidata.

Evo nekoliko korisnih savjeta za oblikovanje životopisa!

1. Budite jasni i sažeti

Idealan životopis bi trebao imati jednu do dvije stranice. Pri navođenju iskustva, obrazovanja i drugih bitnih informacija budite jasni i sažeti te istaknite one podatke koji su relevantni za radno mjesto za kojeg se prijavljujete.

Imajte na umu da pretjerano dug životopis neće impresionirani poslodavca ako sadrži pretežno nebitne informacije.

2. Humor nije poželjan

Ne zaboravite da je CV poslovni dokument, a ne neformalna poruka. Izbjegavajte sarkazam, ironiju i humor.

3. Provjerite pravopis

Vaš životopis ne smije sadržavati pravopisne i gramatičke greške. Ako vam se zalome tipfeleri ili ozbiljne pravopisne pogreške, ostavit ćete negativan dojam.

Takvu situaciju vrlo lako možete izbjeći – nekoliko puta pažljivo pročitajte sve što ste napisali. Možete životopis i molbu dati na čitanje prijatelju, partneru ili članu obitelji koji će možda uočiti neku greškicu koja je vama promakla.

4. Pripazite na istinitost informacija

Budite iskreni pri sastavljanju životopisa. Imajte na umu da vaš poslodavac ili HR odjel vrlo lako mogu provjeriti navedene informacije o vašem obrazovanju, radnom iskustvu ili određenim vještinama i znanju.

Ne zaboravite da ćete na novom radnom mjestu morati u praksi pokazati svoja znanja i iskustvo koje ste naveli u CV-u.

5. Prikažite stvarne vještine u najboljem svjetlu

Ako nemate potrebno iskustvo koje je navedeno u oglasu za posao, ali svejedno želite raditi baš na tom mjestu ili za tog poslodavca, svakako spomenite da ste spremni naučiti vještine potrebne na tome radnom mjestu.

Ukratko navedite i svoje razloge za prijavu i objasnite zašto vam je osobno stalo da radite određeni posao ili za tu konkretnu tvrtku.

6. Priložite prikladnu fotografiju

Ako uz životopis prilažete i fotografiju, ona će biti bitan element na temelju kojeg će poslodavac stvoriti prvi dojam o vama kao kandidatu. Izaberite fotografiju na kojoj ste prisutni samo vi, poželjno odjeveni u poslovnu odjeću.

Vaše lice trebalo bi biti dobro vidljivo, a izraz lica neutralan ili eventualno blago nasmiješen. Izbjegavajte slike s proslava ili drugih događanja iz privatnog života – odlučite se za fotografiju kakvu biste priložili pri izradi nekog osobnog dokumenta.

7. Precizno navedite željeni iznos plaće

Ako u prijavi za posao morate navesti i željenu visinu plaće na budućem radnom mjestu, najbolje je odrediti iznos kojeg zaista očekujete.

Nemojte navoditi manji iznos od onog na kojeg računate samo kako bi se svidjeli poslodavcu – mogli biste djelovati kao nedovoljno kompetentan ili neozbiljan kandidat koji ne cijeni svoje vještine i iskustvo.

Pri navođenju poželjne plaće budite precizni i izbjegavajte iznose koje nisu zaokruženi jer ćete na taj način samo izazvati sumnju poslodavca.

8. Govorite istim jezikom kao poslodavac

Navedite u životopisu one pojmove koje poslodavac koristi u tekstu oglasa za posao, čak i ako u svojoj struci koristite druge nazive. Iste stručne vještine, kompetencije ili vrste posla moguće je opisati na različite načine.

Stručnjaci za ljudske potencijale mogu tražiti određene vještine u tekstu životopisa uz pomoć automatskih sustava pretraživanja teksta, ili jednostavno tražiti određene riječi pregledavajući CV u potrazi za njegovom usklađenošću sa zahtjevima otvorenog radnog mjesta.

Ako stilski i sadržajno prilagodite vaš životopis tako da odgovara oglasu, imat ćete veće šanse da se istaknete u gomili prijava.

9. Koristite ključne riječi

Vezano uz prethodni savjet, prilagođavanje životopisa bit će vam lakše ako koristite ključne riječi. To su pojmovi koje poslodavac koristi u definiranju otvorenog radnog mjesta, a naći ćete ih u tekstu oglasa.

Pronađite u oglasu ključne uvjete, stručne kompetencije i vještine koje potencijalni kandidat mora imati, kao i profesionalne pojmove, a potom ih uključite u životopis gdje god je to moguće.

Ako imate malo radnog iskustva, razmislite možete li svoje osobne i stručne vještine opisati tako da odgovaraju oglasu za posao.

10. Pokažite svoju osobnost, ali na profesionalan način

Iako svoj životopis i motivacijsko pismo možete urediti tako da sadrži ključne riječi ili odražava stil oglasa, pokušajte usput iskazati individualnost. Jednostavna mehanička zamjena pojmova može izgubiti smisao u vašem životopisu te ga samo pokvariti – nemojte samo ‘kopirati’ tekst oglasa za posao.

Istaknite u CV-u one vještine, kompetencije i dostignuća koje su, po vašem mišljenju, najbitnije za poslodavca i koje čine vaše jake strane. Potrudite se da otkrijete koji problem ili zadatak ima pred sobom kompanija koja otvara radno mjesto i pokažite u svom životopisu i motivacijskom pismu da ga možete riješiti.

Nadamo se da će vam navedeni savjeti pomoći pri sastavljanju jasnog, profesionalnog životopisa.