Hoćemo li uskoro ukinuti pomicanje sata?

pomicanje sata, ljetno računanje vremena, europska komisija
Pixabay
Sve zemlje članice Europske unije primjenjuju ljetno i zimsko računanje vremena, ali to bi se uskoro moglo promijeniti

Pomicanje sata dvaput godišnje uvedeno je početkom 20. stoljeća radi uštede energije, ali se u zadnje vrijeme sve češće opisuje kao zastarjela i nepotrebna praksa. Mnogi ističu i da pomicanje sata uzrokuje zdravstvene probleme dijelu populacije zbog naglih promjena bioritma, piše HRT.

U posljednjih nekoliko godina tako se aktualiziralo pitanje o smislu ljetnog i zimskog računanja vremena. Rusija, Bjelorusija, Ukrajina i Turska su ga ukinule, a na Islandu nikad nije ni bilo u primjeni.

Sve zemlje članice Europske unije primjenjuju tradicionalni sezonski sustav, ali to bi se uskoro moglo promijeniti. Europski parlament je u veljači ove godine predložio Europskoj komisiji ukidanje pomicanja sata, a Komisija je potom pokrenula javno savjetovanje s građanima.

Od početka srpnja, građani su imali priliku izjasniti se o preferiranom načinu računanja vremena u online upitniku. Može se glasovati za zadržavanje prakse pomicanja sata, ili za uvođenje jedinstvenog načina računanja vremena koji bi na snazi ostajao kroz cijelu godinu. Nakon analize rezultata Komisija će donijeti odluku o eventualnom poduzimanju konkretnih koraka, a u međuvremenu ćemo i ove jeseni pomicati sat unatrag.

Svoje mišljenje o ukidanju prakse pomicanja sata možete iznijeti u upitniku Europske komisije još sutra, 16. kolovoza.