Futuristički eko kampus za slušanje predavanja na otvorenom

Sveučilište u Malagi, eko kampus
Foto: Ecosistema Urbano

Sveučilište u Malagi u Španjolskoj udružilo je snage s tvrtkom za arhitekturalni dizajn na projektu kojim će se tamošnji kampus transformirati u ekološki prihvatljiv prostor

Tvrtka Ecosistema Urbano isplanirala je novi, otvoreni i inovativni eko kampus za studente u Malagi, koji uključuje i učionice na otvorenom. Prostirući se na površini od 52 hektara, kampus će prema novom dizajnu biti povezan s gradom.

S tehnologijom na prvom mjestu, kampus će biti “digitalno integriran”, omogućavajući novu zelenu infrastrukturu prilagođenu studentima i njihovim svakodnevnim aktivnostima poput učenja, čitanja i okupljanja. Cilj svega je poboljšati udobnost te povezanost fizičkog i digitalnog unutar obrazovnog okružja.

Zasad je u planu izgradnja geološkog vrta, tropskog vrta i digitalne vodene zavjese, a studenti će na otvorenom imati puni pristup USB priključcima. Sveučilište će se prema četiri do sada utvrđene strategije više otvoriti prema urbanoj okolini, obnovit će se i poboljšati postojeće zelene površine te će se napraviti prostor za okupljanje koji će moći koristiti i studenti i građani.

eko kampus, sveučilište
Foto: Ecosistema Urbano/Sveučilište u Malagi

Izgradnja se zasniva na četiri osnovna principa

Arhitekti ističu kako su se vodili konceptima koji se inače koriste u pametnim gradovima, pa su došli do četiri glavna principa kojima će se voditi pri izgradnji novog kampusa, a to su povezanost, ekološka prihvatljivost, interaktivnost i otvorenost.

Zahvaljujući tehnologiji i senzorima koji će biti ugrađeni, korisnici će moći upravljati fizičkim aspektima prostora na gotovo futuristički način. Udobnost na otvorenom poboljšat će se klimatskim sustavima na solarni pogon. Sve će biti bazirano na obnovljivim izvorima energije, a sami izgled će se dodatno poboljšati elementima poput zelenih zidova ili nadstrešnica u obliku skulptura.

eko kampus, sveučilište
Foto: Ecosistema Urbano/Sveučilište u Malagi

Arhitekti se nadaju da će akademske aktivnosti uvođenjem u javni prostor postati još dinamičnije i pristupačnije.