Evo koji su gradovi najgori, a koji najpoželjniji za život

gradska ulica, automobili
Foto: Free-Photos/Pixabay

InterNations je objavio rezultate svoje treće po redu godišnje ankete i otkrio koji su gradovi po mišljenju iseljenika najgori, a koji najbolji za život

Ako i sami razmišljate o odlasku u inozemstvo, ali ne znate kamo biste točno išli, možda će vam rezultati ove ankete i iskustva onih koji su već napravili taj korak pomoći da se lakše odlučite.

Za razliku od prošle godine, kada je u anketu bilo uključeno 7.985 ispitanika, InterNations je u ovogodišnju anketu uključio 20.259 iseljenika diljem svijeta. Neki od faktora na koje se gledalo bili su radne mogućnosti, kvaliteta života u pojedinom gradu i troškovi života.

Sljedećih deset gradova se prema ovoj anketi pokazalo najgorima za život.

Kuvajt

Kuvajt je prema mišljenju iseljenika najgori grad za život. Razlog tome su dugo radno vrijeme i činjenica da se radi šest dana u tjednu, a jedan od ispitanika rekao je kako “lokalno stanovništvo nije baš ljubazno”.

Rim

Iseljenici smatraju kako je u talijanskoj prijestolnici teško pronaći posao te da su troškovi življenja previsoki, a plaće su preniske.

Milan

Milan je najslabije ocijenjen grad kada je u pitanju zadovoljstvo poslom. Jedan od ispitanika je istaknuo kako postoji velika neravnoteža između prihoda i troškova života.

Lagos

Ovaj nigerijski grad je proglašen najgorim kada je u pitanju indeks kvalitete urbanog življenja, a oni koji su se doselili u ovaj grad posebno su nezadovoljni lokalnim prijevozom, političkom stabilnošću i uvjetima sigurnosti.

Paris

Glavni grad Francuske prema mišljenju ispitanika predstavlja sredinu u kojoj se teško snaći. Dva od pet ispitanih smatraju kako su Parižani uglavnom neprijateljski raspoloženi, a Pariz je jedan od najgorih gradova i kada je u pitanju indeks financija i stanovanja. Iako pruža dobre opcije kad su u pitanju mogućnosti za iskorištavanje slobodnog vremena, isto se ne može reći kada je u pitanju osobna sigurnost, 17% ispitanika reklo je da se u ovom gradu ne osjeća sigurno.

San Francisco

Ovo je najgori grad u svijetu po pitanju troškova života i pristupačnosti cijene smještaja. S druge strane, San Francisco je drugi u svijetu kada su u pitanju mogućnosti za ostvarivanje uspješne karijere, ispred njega se nalazi samo Boston. Jedan od ispitanika pohvalio je “neusporedive mogućnosti u karijeri”, ali te mogućnosti dolaze uz određenu cijenu – San Francisco rangira nisko kad su u pitanju sigurnost posla, radno vrijeme te ravnoteža između posla i privatnog života.

Los Angeles

Drugi po redu američki grad koji se našao na listi najgorih za iseljenike nema se baš pohvaliti s puno toga pozitivnoga. Proglašen je jednim od najgorih gradova kada je u pitanju lokalni prijevoz, a ispitanici kao jedan od nedostataka ističu i gust promet te prekomjerno oslanjanje na automobile. Osim toga, Los Angeles se ubraja u najskuplje svjetske gradove općenito, a posebno se izdvaja po visokim troškovima stambenog zbrinjavanja.

Lima

Peruanski glavni grad je loše rangiran kada je u pitanju indeks kvalitete života. Gotovo tri od pet ispitanika nezadovoljno je lokalnim prijevozom, dok je njih troje od deset zabrinuto za vlastitu sigurnost. Ono na što se ispitanici još žale je skupa zdravstvena zaštita, a kao pozitivnu stvar ističu relativno pristupačne životne troškove.

New York

New York je deveti po redu najlošiji grad za iseljenike – ima loše rezultate kad su u pitanju financije, zdravlje i okoliš, troškovi života te ravnoteža između posla i privatnog života. Otprilike šest od sedam ispitanika negativno je ocijenilo troškove života u ovom gradu.

Yangon

Nekadašnji glavni grad Mjanmara jedini je azijski grad koji se nalazi među deset najgorih svjetskih gradova za iseljenike. Po kvaliteti življenja znatno zaostaje za drugim gradovima, a ispitanici su otkrili kako im se ne sviđa loš zdravstveni sustav. Više od polovice sudionika ankete nije zadovoljno dostupnom zdravstvenom zaštitom ili lokalnim prijevozom u Yangonu, dok je njih 30% negativno ocijenilo i mogućnosti koje se pružaju za iskorištavanje slobodnog vremena.
Sada kada ste upoznati s tim gdje ne trebate ići ako odlučite napustiti zemlju i živjeti u inozemstvu, za kraj vam donosimo popis gradova koje sudionici ankete smatraju najboljima za život.

10 najboljih gradova prema mišljenju iseljenika

1. Taipei

2. Kuala Lumpur

3. Ho Ši Min

4. Singapur

5. Montreal

6. Lisabon

7. Barcelona

8. Zug

9. Hag

10. Basel

Potpuni popis možete pronaći ovdje.