Od Uskrsa nas dijeli još jedan dan, a većina će ovaj blagdan provesti u druženju s obitelji i uživanju u različitim delicijama
Uskršnji ručak teško je zamisliti bez slasnog pečenja, kuhane šunke, mladog luka, rotkvice i tradicionalnih kolača.
Za vas smo pripremili dva recepta za ukusna jela koja će sigurno zadovoljiti nepca vaših ukućana i gostiju.
Šunka u vinu
Sastojci
- oko 4 kg dimljene šunke bez kosti
- 2 dl bijelog vina
- 40 g maslaca
- 1 žlica meda
- 1 čajna žlica senfa
- sitno sjeckani luk
- papar, sol
- timijan
Priprema
Uklonite kožu sa šunke i malo zarežite meso na površini. Komad stavite u lim za pečenje pa pripremite sok. U loncu prokuhajte 4 dl vode s 1 dl vina pa izlijte tekućinu u lim za pečenje.
Šunku sa sokom pecite oko 2 i pol sata na 150 stupnjeva i povremeno je podlijevajte sokom.
Dok se meso peče, na tavi zagrijte maslac, dodajte sitno sjeckani luk i timijan pa pirjajte desetak minuta. Nakon toga tavu maknite sa štednjaka, dodajte ostatak vina i dobro promiješajte. Vratite tavu na štednjak i kuhajte još pet minuta. Na kraju sve dobro izmiješajte, najbolje sa štapnim mikserom, pa dodajte papar, sol, senf i med.
Izvadite šunku iz pećnice i premažite je s pripremljenom smjesom, a nakon toga je vratite u pećnicu, pojačajte temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još 30 minuta.
Punjeni janjeći but
Sastojci
- oko 1 janjećeg buta
- 250 grama kvalitetne kobasice
- 1 dl crnog vina
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 2 glavice luka
- 3 komada mrkve
- 4 režnja češnjaka
- mrkva
- luk
- 1 jaje
- 100 g kruha bez kore
- kadulja, celer, ružmarin
- papar, sol
Za temeljac
- kost od buta
- 1 l vode
- 1 dl vina
- mrkva, luk
- papar, sol
Priprema
Meso očistite od masnih dijelova, odstranite kost i izrežite tako da dobijete što veću površinu. Nakon toga krenite s pripremom temeljca. Mrkvu i luk narežite na krupnije komade pa stavite u posudu s kostima. Propržite na jačoj vatri 2-3 minute pa prelijte vodom, dodajte papar i sol i kuhajte sat vremena na nižoj temperaturi.
Nakon temeljca pripremite punjenje za janjeći but. Sitno nasjeckajte luk, mrkvu i celer pa ih kratko pirjajte žlici maslinovog ulja. Usitnite kadulju, ružmarin i češnjak pa ih promiješajte. Meso iz kobasica stavite u posudu, izradite vilicom i dodajte pirjano povrće. Usitnite kruh pa i njega promiješajte sa smjesom od kobasice, jajem i dijelom začina i češnjaka.
Janjeći but istucite i premažite ostatkom začinskog bilja i češnjaka, zatim ga posolite pa po njemu rasporedite smjesu od kobasica. Janjenjetinu zarolajte i povežite kuhinjskim koncem kako punjenje ne bi curilo tijekom kuhanja.
U tavu dodajte ostatak maslinovog ulja i popržite punjeni janjeći but sa svim strana. Podlijte ga vinom i pustite da alkohol ispari pa dodajte preostalo povrće i 1 decilitar temeljca. U poklopljenoj posudi kuhajte oko sat vremena i po potrebi dodajte još temeljca.
Na kraju izvadite meso, a umak i povrće izradite štapnim mikserom. Punjeni janjeći but, osim uz umak, možete poslužiti i s pečenim krumpirom ili drugim prilogom po želji.