Drugačije lice blještavog Dubaija

dubai, burj al arab
Foto: Free-Photos/Pixabay

Pri spomenu Dubaija većina će pomisliti na luksuzne građevine koje i dalje neprestano niču, ali postoji i druga strana ovog blještavog grada koju vrijedi istražiti

Dok je nekada bio tek mjesto u pustinji, Dubai se u posljednjih dvadesetak godina toliko razvio da danas na spomen ovog grada prvo pomislimo na luksuzne i impresivne nebodere, zlato, ogromne trgovačke centre, skupocjene automobile te iste takve restorane i noćne klubove.

No, osim luksuza i popularnih građevina kao što su najviši neboder na svijetu Burj Khalifa ili luksuzni hotel sa sedam zvjezdica Burj al Arab, koje su među glavnim atrakcijama koje posjetitelji Dubaija obavezno dolaze vidjeti, postoji i druga strana ovog blještavog grada koju svakako vrijedi istražiti.

Na samo nekoliko minuta vožnje od grada nalazi se Ras Al Khor – utočište za ptice i divlje životinje. Prema Ramsarskoj konvenciji o močvarama, ovaj rezervat je prvo močvarno područje Ujedinjenih Arapskih Emirata od međunarodnog značaja. Posjetitelji ondje mogu vidjeti različite vrste ptica i životinja u njihovom prirodnom okruženju te saznati detaljnije o programima za očuvanje koje provodi organizacija zadužena za upravljanje utočištem.

Nijedan izlet u bilo koju zemlju Arapskog zaljeva nije potpun ako niste vidjeli najpoznatije životinje u regiji, a to su jednogrbe deve. U Al Marmoomu u Dubaiju svake se godine tijekom hladnijih mjeseci okupljaju lokalni uzgajivači i organiziraju utrke deva, uz zanimljiva popratna događanja, a posjetitelji raspored mogu pratiti na web stranici Dubai Camel Racing Club.

Ljubitelji životinjskog svijeta također se mogu uputiti do hotela Jumeirah Al Naseem gdje se odvija program rehabilitacije nekoliko ugroženih vrsta kornjača.

Organizacija koja je pokrenula ovaj projekt još od 2004. godine spašava i rehabilitira ozlijeđene i bolesne kornjače, kako bi one kasnije bile vraćene u svoje prirodno stanište. Dio hotelskog kompleksa u kojem se nalaze kornjače otvoren je za javnost i nije potrebno raditi rezervaciju niti plaćati ulaznice.