Četiri ideje kako zapušteni balkon pretvoriti u opuštajuću oazu

zena na balkonu
Foto: Daria Shevtsova/Pixabay

Naša svakodnevica se u posljednjih nekoliko tjedana ili mjeseci uvelike promijenila i vjerojatno tek sad shvaćamo da ne moramo juriti okolo po raznim mjestima kako bismo uživali, već da ugodne i dragocjene trenutke možemo doživjeti i u vlastitom domu

Zbog silnog vremena koje provodimo unutar četiri zida, i istovremeno promatramo svoj životni prostor, javljaju se ideje kako ga unaprijediti, uljepšati i maksimalno iskoristiti dijelove koje smo do sada zapostavljali. Jedan od takvih kutaka koje često zapostavljamo je balkon.

Bez obzira na to živimo li u stanu ili u kući, balkon je u većini slučajeva nepravedno zanemaren prostor i često nam služi samo za odlaganje stvari koje rijetko ili nikako ne koristimo. No, većina nas je tijekom ove karantene shvatila koliko je zapravo lijepo imati balkon i da je on itekako više od običnog odlagališta nepotrebnih stvari.

Ako ste među sretnicima koji imaju balkon i odlučili ste ga transformirati u mjesto za opuštanje i uživanje na svježem zraku, u nastavku vam donosimo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći u tome.

Unesite dašak šarenila

Ono što će zasigurno ljepšati ispijanje jutarnje kave ili poslijepodnevna i večernja druženja na balkonu su biljke. Balkon će postati ljepše i življe mjesto ako ga ukrasite cvijećem u raznim bojama.

Osim cvijeća i ostalog ukrasnog bilja, na balkonu možete uzgajati i začinsko bilje te tako uvijek imati svježe začine nadohvat ruke. Zahvaljujući ovom bilju, vašim će se balkonom širiti i ugodan miris.

Poigrajte se sa rasvjetom

Jedan od ključnih elemenata za postizanje ugodne i tople atmosfere je rasvjeta. U ovom slučaju nije potrebno vršiti nikakve posebne intervencije, romantičnu ili opuštajuću atmosferu možete stvoriti pomoću ukrasnih lampiona ili običnih, velikih svijeća.

Iskoristite zidove

Zidovi unutar naših domova su uglavnom prekriveni fotografijama, umjetničkim slikama ili ukrasnim policama na kojima se nalaze zanimljivi detalji, a isto možemo napraviti i sa vanjskim zidovima na balkonu. Ofarbajte ih u svoju omiljenu boju i dodajte police odgovarajućih dimenzija koje ćete zatim ispuniti biljkama ili raznim dekorativnim sitnicama.

Dodatno uljepšajte prostor detaljima

Detalji su ono što će cijelom uređenju dati vaš potpis i sve zajedno podići na sasvim novu razinu. Pronađite zanimljive jastuke, dekoraciju za stol, nekakav mekani prekrivač ili možda čak i mali tepih koji će balkon učiniti još ugodnijim i toplijim.

Osim tekstilnih dodataka, poseban pečat balkonu možete dati i pomoću dekorativnih fenjera za svijeće, zanimljivih tegli za cvijeće i slično. Vodite se time da sve što birate bude skladno i opuštajuće kako biste stvorili što ugodnije mjesto na kojem ćete puniti baterije.