7 činjenica koje vaš smisao za humor otkriva o vama

nasmijani muškarac, humor
Foto: Pexels/Pixabay
Humor nam pomaže da se lakše nosimo s neugodnim situacijama s kojima bismo se inače teže nosili i također može otkriti neke stvari o nama

Antropolozi vjeruju da je svrha humora da prvenstveno djeluje kao sredstvo za povezivanje, jer nam omogućuje da se smijemo i povezujemo s drugima u neugodnim situacijama. S obzirom na to da je humor duboko povezan s intelektom, može otkriti dosta toga o našim unutarnjim mehanizmima i karakteru.

1. Inteligencija

Biti duhovit nije jednostavan zadatak, zahtijeva kompleksno razmišljanje i višeslojno razumijevanje situacija. Za pronalazak humora u određenim situacijama potrebno je biti maštovit i znati izgraditi kontekst. Osim toga, antropolozi smatraju da su osobe koje vole crni humor inteligentnije od drugih.

2. Kreativnost

Smisao za humor je također znak kreativnosti. Znanstvenici su otkrili da duhoviti ljudi ostvaruju bolje rezultate kad su u pitanju kreativni zadaci. Kreativnost, smisao za humor i inteligencija međusobno su povezani.

3. Samopouzdanje

Osobe koje imaju smisla za humor često imaju bolju introspekciju i sposobne su se našaliti čak i kad je riječ o njima samima. Spremnost da se našalimo na vlastiti račun proizlazi iz toga da smo prihvatili sebe onakvima kakvi jesmo.

4. Sposobnost suočavanja sa stresom

Užurban život, rokovi i razni problemi samo pridonose svakodnevnom stresu, ali lakše se nositi sa svim tim stvarima kada ih ne shvaćamo tako ozbiljno. Znanstvenici su otkrili da humor može ublažiti učinke stresa, pa čak i tjeskobe. Zato sljedeći put kada vas budu mučile brige, pokušajte situaciju okrenuti na šalu.

5. Psihičko zdravlje

Smisao za humor pokazatelj je našeg psihološkog zdravlja, a znanstvenici su tu povezanost otkrili pomoću ankete u kojoj su promatrali različite aspekte humora i njegove učinke na psihu. Otkrili su da je sposobnost osobe da se našali faktor koji ima pozitivan utjecaj na psihu, a smisao za humor je općenito važan za osobni razvoj.

6. Imunitet

Znanstvenici vjeruju da smisao za humor ima pozitivan učinak na imunološki sustav te su otkrili da smijeh može povećati aktivnost nekih imunoloških stanica.

7. Opće zadovoljstvo

Humor pomaže da se bolje nosimo sa svim životnim situacijama, a jedno istraživanje koje je provedeno nad starijim osobama potvrdilo je da su ispitanici koji su stvari znali okrenuti na šalu bili zadovoljniji. To im je također pomoglo da se bolje nose s gubicima i raznim tragedijama.

Izvor: Mystical Raven